Zemljevid  

Naše Prekmurje ob zgodovinski prelomnici

V petek, 14. septembra 2018, ob 18. uri vabi Kulturno in umetniško društvo (KUD) SIJ Cankova v okviru 14. občinskega praznika Občine Cankova v Vilo Vogler na strokovno predavanje dr. Klaudije Sedar iz Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota z naslovom Naše Prekmurje ob zgodovinski prelomnici. Pred predavanjem vabljeni ob 17.30 uri tudi na otvoritev likovne razstave članov likovne Sekcije Ludvik Vrečič.

Ob predavanju pa bo na ogled tudi razstava Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota Jožef Klekl st. (1874-1948) - voditelj Slovenske krajine.

Vabljeni v Galerijo Vile Vogler na Cankovi!

Preberi več

Ena ključnih prelomnic v zgodovini Prekmurja sega v leto 1919, ko je bilo Prekmurje priključeno Kraljestvu SHS. Podlaga za ta mejnik, navkljub pripadnosti pod tujo oblastjo, je bilo ohranjanje slovenske narodne zavesti skozi stoletja z govorjeno slovensko besedo na domačem ognjišču in v cerkvi. V 18. stoletju je to zavest pričel še dodatno krepiti razvoj tiskane slovenske (prekmurske) besede, kar je spodbudilo h kulturnim spremembam in pomembno prispevalo k napredku pokrajine kot tudi k zbliževanju z ostalimi Slovenci.

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Naziv

Naše Prekmurje ob zgodovinski prelomnici

Čas dogodka

18.00

Lokacija

Vila Vogler Cankova

Kontaktna oseba

Klaudija Sedar

Kategorije

Predavanje

Datum objave

12.09.2018 21:23

Zadnja sprememba

12.09.2018 21:23

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam