skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Na hribu grad, v gradu zaklad: Kamni govorijo, saxa loquuntur

V nekdanji grajski kapeli na gradu Ravne, kjer že skoraj 70 let domuje Koroška osrednja knjižnica, smo v sodelovanju s Koroškim pokrajinskim muzejem, v okviru projekta Na hribu grad, v gradu zaklad, 24. januarja 2018 pripravili prvi večer na temo Kamni govorijo, saxa loquuntur arheologinje Saše Djura Jelenko.

V kapelo gradu Ravne so bili leta 2005, po prenovi Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, prestavljeni rimski kamniti spomeniki odkriti na območju občin Ravne na Koroškem in Prevalje. Večina kamnov izvira iz rimskega grobišča Zagrad pri Prevaljah. Reliefne plošče in obdelane kvadre so povodnji reke Meže, gradnja jezu in gradbena dela na Peruzzijevi žagi razkrila v drugi polovici 19. in začetku 20. stoletja.

Po uvodnem nagovoru vodje projekta, bibliotekarke Simone Vončina, je arheologinja Saša Djura Jelenko doživeto predstavila zgodbe, ki jih pripovedujejo rimski nagrobni spomeniki. Na koncu se je predavateljica dotaknila še izsledkov arheoloških raziskav na gradu Ravne/Streiteben, ki so potekala leta 2002.

Za izjemno zvočno kuliso pa sta z dvema skladbama v latinščini uvodoma poskrbeli Mojca Kamnik in Urša Lorber.

Preberi več

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.