Zemljevid  

Miha Maleš - Obrazi iz sanj

Muzej Kamnik vabi v četrtek, 7. marca 2019, ob 18. uri na predstavitev knjige Obrazi iz sanj s poezijo in ciklom lesorezov Mihe Maleša, ki so ga imenovali tudi slikajoči pesnik.

O knjižni noviteti bodo spregovorili: Breda Ilich Klančnik, ki je gradivo zbrala in uredila, pisec spremne besede Miklavž Komelj in Milena Pivec, urednica pri Založbi Pivec.

Preberi več

Prezrto poezijo, ki jo je objavljal v tridesetih letih in na začetku štiridesetih let, največ v Umetnosti, lahko danes odkrivamo kot pravo presenečenje, naj gre za njegove subtilne osebno refleksivne pesmi ali pa za njegove prepesnitve pesmi pranarodov, kot jih je imenoval sam: od indijanske, afriške in tihomorske poezije do poezije starega Egipta. Z njimi je Maleš uveljavil neko vrsto poezije, ki je v tem času v slovenskem prostoru z izjemo njegovih objav sploh ni bilo. S svojo živostjo,  svežino in inkantacijsko energijo svoje dikcije zvenijo modernejše od večine tedanje poezije v slovenščini.

Pesmi so v tej knjigi objavljene skupaj z njegovim ciklom lesorezov Obrazi iz sanj, ki je nastajal v letih 1923 in 1924. Tokrat je prvič objavljen skoraj v celoti z nekaj dodanimi podobami, ki niso nastale kot njegov del. Ti obrazi v nekaj sumaričnih linijah beležijo to, kar se umetniku prikazuje pred notranjimi očmi. Nekateri so na robu človeškosti, spet drugi so videti realistični portreti oseb, ki so v Maleševe sanje vstopale iz stikov v vsakdanjem življenju. Nekateri obrazi imajo enigmatičnost mask, nekateri se razkrajajo, da učinkujejo skoraj kot nočne more, spet drugi so se prikazali kot lepotni odmevi japonske umetnosti, ki jo je Maleš ljubil.

Vir: 
https://zalozba-pivec.com/knjigarna/obrazi-iz-sanj
https://web.facebook.com/events/295770157774042/

 

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Naziv

Miha Maleš - Obrazi iz sanj

Čas dogodka

Četrtek, 7. marca 2019, ob 18. uri

Lokacija

Glavni trg 2, 1241 Kamnik

Kontaktna oseba

mag. Zora Torkar

Datum objave

05.03.2019 07:46

Zadnja sprememba

05.03.2019 07:58

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam