skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Matamorfoze delov ptujskega mestnega jedra v zadnjem stoletju

Zgodovinski arhiv na Ptuj vabi na razstavo Metamorfoze delov ptujskega mestnega jedra v zadnjem stoletju. Na ogled bo od 3. 12. 2021 do junija 2022 v galerijskem hodniku Zgodovinskega arhiva na Ptuj.

Trgi, ulice in hiše v starem ptujskem mestnem jedru so od preloma 20. stoletja dalje doživeli kar nekaj gradbenih in arhitekturnih sprememb, ki jih tako navadni posameznik kot tudi strokovnjak, pa najsi je prvi še tako star, drugi pa neznansko strokovno podkovan, marsikdaj ne moreta opaziti, kaj šele poznati. Pričujoča razstava (Dejan Zadravec) ja nadaljevanje razstave z naslovom Fotografske metamorfoze Ptuja v šestdesetih in sedemdesetih letih 20. stoletja, ki jo je Zgodovinski arhiv na Ptuju (Katja Zupanič) pripravil v letu 2019 na osnovi fotografij ptujskega novinarja, publicista in fotografa Jožeta Vrabla, le da so tokrat prikazane spremembe nekaterih območij starega ptujskega mestnega jedra, vidne iz primerjave fotografij s konca 19. in začetka 20. stoletja ter sodobnih fotografij taistih območij, ki jih je leta 2020 posnel muzejski fotograf Boris Farič. Primerjava fotografij, posnetih v več kot stoletnem razmaku, vizualno zelo natančno prikazuje gradbeni razvoj ptujskega mestnega jedra, spremni tekst, napisan na osnovi preučevanja arhivskih dokumentov, pa ta proces natančneje razlaga oziroma opisuje. Umetniški dodatek in protiutež zgodovinski in arhitekturni vsebini razstave pa slikovito predstavljajo originalne risbe (oglje na papirju) nekdanjih podob Ptuja, ki jih je natančno narisal priznani ptujski likovni umetnik Aleksander Fenos.

Razstavo je omogočilo Ministrstvo za kulturo RS. Ogledati si jo je mogoče vsak delovnik med 8.00 in 14.00 ob upoštevanju PCT pogoja. Vljudno vabljeni!

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.