Zemljevid  

Maistrov večer: Dr. Janez Ev. Krek na starih razglednicah

Medobčinski muzej Kamnik vabi v sredo, 10. januarja 2018, ob 18. uri na Maistrov večer Dr. Janez Ev. Krek na starih razglednicah, ki bo v rojstni hiši Rudolfa Maistra na Šutni 23.

Preberi več

Prvi Maistrov večer začenjamo s predavanjem Milana Škrabca, profesorja zgodovine in znanega zbiralca razglednic, ki je izdal na to temo že kar nekaj knjig. 
Razglednica je najprej in predvsem zgodovinski vir, ki s poštnim žigom, znamko, različnimi koleki, morebitnimi podatki o naročniku (založniku), izdajatelju in fotografu ter s slikovnim in pisnim sporočilom ponuja pomembne informacije o preteklosti: dogodkih in ljudeh. Osem razglednic, imenovanih deklaracijske razglednice, katerih avtor je slikar Maksim Gaspari, je del skupine razglednic iz obdobja velike vojne, imenovanih Vojska v slikah. Deklaracijske razglednice so nastale poleti 1918 in so za zgodovino ohranile enega najpomembnejših narodnopolitičnih dogodkov v preteklosti Slovencev, Majniško deklaracijo (in deklaracijsko gibanje), ter osebnosti, povezane z njim. Dva moža, ki sta odigrala ključni vlogi pri vsem tem, sta na enem izmed teh dragocenih likovnih zapisov predstavljena kot »prvoboritelja naše deklaracije«: dr. Janez Evangelist Krek in dr. Anton Korošec.

Vljudno vabljeni!

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Naziv

Maistrov večer: Dr. Janez Ev. Krek na starih razglednicah

Čas dogodka

Sreda, 10. januarja 2018, ob 18. uri

Lokacija

Rojstna hiša Rudolfa Maistra, Šutna 23, 1241 Kamnik

Kontaktna oseba

mag. Zora Torkar

Kategorije

Predavanje

Datum objave

09.01.2018 12:01

Zadnja sprememba

29.01.2018 18:40

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam