Zemljevid  

Maistrov večer: Dnevnik škofa Antona B. Jegliča in njegova politična vloga

Medobčinski muzej Kamnik vabi v sredo, 14. februarja 2018, ob 18. uri na Maistrov večer Dnevnik škofa Antona B. Jegliča in njegova politična vloga, ki bo v rojstni hiši Rudolfa Maistra na Šutni 23.

Preberi več

Na tokratnem Maistrovem večeru bo dr. Janko Prunk predstavil škofa Antona B. Jegliča in njegovo politično vlogo med Slovenci.
Škof Anton Bonaventura Jeglič je bil ena od velikih osebnosti na Slovenskem v prvi polovici 20. stoletja. Od leta 1898 pa do 1930 je kot ordinarij ljubljanske škofije pisal dnevnik, ne za objavo, ne za poznejše oblikovanje spominov, ampak le zase. Vseeno pa imajo ti podatki neprecenljivo vrednost za slovensko zgodovino. Jeglič je imel med drugim opazno vlogo pri enem najpomembnejših narodnopolitičnih programov v zgodovini Slovencev, Majniški deklaraciji 1917. Dr. Janko Prunk bo v svojem predavanju skušal orisati predvsem politični del Jegličeve osebnosti. Čeprav je bil Jeglič duhovnik in škof in se je zavedal primarnosti svojega dušnega pastirstva, ki mu je bil resnično zavezan, se je tudi močno angažiral v vsestranskem javnem delovanju. Zato je veliko pozornost namenjal tudi svetnim organizacijam slovenskih katoličanov, Slovenski ljudski stranki, Zadružni zvezi in Prosvetni zvezi. Bil je prava moralna avtoriteta katoliškega gibanja in zadnji razsodnik med raznimi strujami v njej.

Soorganizatorja večera: Zveza društev general Maister in Društvo general Maister Kamnik.

Vljudno vabljeni!

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Naziv

Maistrov večer: Dnevnik škofa Antona B. Jegliča in njegova politična vloga

Čas dogodka

Sreda, 14. februarja 2018, ob 18. uri

Lokacija

Rojstna hiša Rudolfa Maistra, Šutna 23, 1241 Kamnik

Kontaktna oseba

mag. Zora Torkar

Kategorije

Predavanje

Datum objave

12.02.2018 18:57

Zadnja sprememba

12.02.2018 19:08

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam