Zemljevid  

Maistrov večer: Dedkov pismonoša iz krvave Galicije

Muzej Kamnik vabi v sredo, 6. decembra 2017, ob 18. uri v rojstno hišo Rudolfa Maistra na Šutni 23 na Maistrov večer o Jožetu Sagmeistru, rezervnem oficirju avstro-ogrske armade, pripadnika sedmega  celovškega pešpolka na ruski fronti v Galiciji. 

Preberi več

Tokrat bomo odšli naproti doživetju in sto let staremu spominu  o pretresljivih dogodkih v Galiciji v 1. svetovni vojni s pomočjo dragocenega vojnega dnevnika. Njegov avtor je Jože Sagmeister, rezervni oficir avstro-ogrske armade, pripadnik sedmega  celovškega pešpolka na ruski fronti v Galiciji. Pričevanje o teh grozovitih dneh je zapisoval od leta 1914–1915.

Njegov vnuk Miran Šubelj Sagmeister je letos prepotoval vse kraje, kjer se je njegov ded boril in kar štirikrat za las ušel smrti. O strahotah z galicijskih poljan, nesmislu vojne, svojem potovanju po dedovih vojaških stopinjah nam bo sicer govoril vnuk, ki pa pravi, da je samo dedov pismonoša, vendar se zaveda, da nosi priporočeno pošto.

Miran Šubelj Sagmeister je pedagog, popotnik, predavatelj, samostojni raziskovalec turizma in prostega časa, jamar, ki je leta 1970 odkril takrat najgloblje brezno  nad Bohinjskim jezerom, v Pršivcu. Kot okoljevarstvenik je sodeloval  s svojim prispevkom o trajnostnem turizmu  v Agendi 21 za Slovenijo. Kot eden prvih nosilcev trajnostnega razvoja v turizmu v Sloveniji je sodeloval  tudi na Mednarodnem simpoziju v Postojni o jamskem turizmu z referatom Alternativni jamski turizem. Trenutno se ukvarja predvsem s popotovanji in pisanjem, pravkar je v tiskarno oddal knjigo Doživimo Slovenijo s kolesom, naslednja pa bo o usodi slovenskih vojakov v Galiciji.

Vabljeni!

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Naziv

Maistrov večer: Dedkov pismonoša iz krvave Galicije

Čas dogodka

Sreda, 22. novembra 2017, ob 18. uri

Lokacija

Rojstna hiša Rudolfa Maistra, Šutna 23, 1241 Kamnik

Kontaktna oseba

mag. Zora Torkar

Datum objave

05.12.2017 16:49

Zadnja sprememba

05.12.2017 17:04

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam