skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Literarni večer z Janjo Naglič

V torek, 29. junija 2021, smo v Knjižnici Ksaverja Meška Slovenj Gradec gostili pisateljico Janjo Naglič. Z njo se je pogovarjala bibliotekarka Miša Javornik, za konec večera pa smo otvorili še razstavo ilustracij Marka Štruca, ki je ilustriral Janjin prvi roman.

Preberi več

Janja je domača avtorica, Slovenjgradčanka, po izobrazbi pa politologinja. V lanskem letu je pri založbi Primus izdala svoj prvenec Varuhi časa. Gre za mladinski domišljijski roman, ki pripoveduje o treh najboljših prijateljih, Ani, Luki in Mateju, ki se nepričakovano znajdejo v preteklosti, natančneje v letu 1246. Tam spoznajo princa in kraljično mesta Trejton, Tristana in Amelie, ki jim predstavita življenje in navade na srednjeveškem gradu. Ob iskanju poti nazaj, v svoj čas, spoznajo še nekaj zanimivih ljudi, ki jih popeljejo do razkritja velike skrivnosti, ki pojasni njihovo potovanje v času.

Letos je izšel njen drugi roman z naslovom Viteški turnir, ki je nadaljevanje Varuhov časa. Prijatelji se zopet vrnejo v srednji vek, kjer sodelujejo pri pripravah na velik viteški turnir, ki se odvija na gradu v že znanem mestecu Trejton. Ker imajo prijatelji ključ, s katerim lahko potujejo po času, ga uporabijo za to, da preverijo pristnost listin, s katerimi se vitezi prijavljajo na turnir, in sicer tako, da odpotujejo v trenutek, ko je bila listina podeljena.

Na literarnem večeru je Janja pripovedovala o svojih začetkih pisanja, kako je želja o tem, da bi napisala knjigo, v njej tlela že od mladih let, nato pa se je nekega dne preprosto odločila in začela pisati. V roku enega leta od odločitve je v rokah že držala svoj prvi roman.

Pogovor je med drugim tekel tudi o tem, kako nastane neka literarna oseba, kje se je porodila ideja za naslov in od kod zanimiva srednjeveška imena, kot so Aol Framski ali Albin Koseški. Ker v knjigi prijatelji odpotujejo v srednji vek, ki je zelo podrobno opisan, smo jo povprašali, kako je osvojila znanje o tem zgodovinskem obdobju. Povedala je, da jo je zgodovina zanimala že od otroštva, v šoli ji je vedno z veseljem prisluhnila, sedaj pa velikokrat z zanimanjem prebere kakšen dober zgodovinski roman. Tudi sicer je strastna bralka, ki se loti najrazličnejše literature, od strokovne pa do romanov in mladinske književnosti.

Janja v življenju poudarja vrednote, kot so prijateljstvo, spoštovanje in ljubezen. Vse te mladim bralcem nevsiljivo predaja skozi svoji knjigi, ki sta svojevrstni tudi zato, ker zgodba prehaja iz sedanjosti v preteklost, je nekakšna mešanica med zgodovinskim in fantazijskim romanom.

Prvi roman Varuhi časa je opremljen z vrhunskimi ilustracijami, ki jih je izdelal Janjin partner Marko Štruc. Ob dogodku smo otvorili še njegovo razstavo, ki bo na ogled do konca meseca julija v razstavnem prostoru knjižnice.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Naziv

Literarni večer z Janjo Naglič

Lokacija

Slovenj Gradec

Kontaktna oseba

Miša Javornik

Datum objave

07.07.2021 10:36

Zadnja sprememba

07.07.2021 10:36

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam