Zemljevid  

Kultura nas povezuje - Prešernov dan v Zagrebu

Veleposlaništvo Republike Slovenije na Hrvaškem in Slovenski dom v Zagrebu ob slovenskem kulturnem prazniku in 170. obletnici smrti dr. Franceta Prešerna vljudno vabita na prireditvi v
Hišo Šenoa, 6. februarja 2019, in Slovenski dom v Zagrebu, 7. februarja 2019.

Preberi več

PROGRAM:

- 6. februar 2019 ob 18. uri, Hiša Šenoa, Ulica Ive mallina 27, Zagreb

Nagelj s Prešernovega groba, pogovorni večer o dr. Francetu Prešernu

Velikan hrvaške literature August Šenoa v povesti Nagelj s pesnikovega groba opisuje svoje obiske gorenjske, v drugi polovici 19. stoletja, ko sta s prijateljem obiskala tudi Prešernov grob v Kranju. Takrat se je Šenoa srečal s Prešernovimi Poezijami in se navdušil nad slovenskim pesnikom. Pred slovenskim kulturnim praznikom bo svoje misli o Prešernu predstavil dr. Marijan Dović, literarni zgodovinar, višji znanstveni sodelavec in izredni profesor na Inštitutu za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU. Njegova zadnja monografija Prešeren po Prešernu (2017) je prva knjižna študija Prešernovega »posmrtnega življenja« v slovenskem kulturnem prostoru. Z dr. marijanom Dovićem se bo pogovarjal dr. Zvonko Kovač, redni profesor na filozofski fakulteti v Zagrebu, s Katedre za slovenski jezik in književnost.


- 7. februar 2019 ob 18. uri, Slovenski dom – Prešernova dvorana, masarykova 13, Zagreb

Razstava Sonetni venec Franceta Prešerna z ilustracijami Mihe Maleša

Slovenski grafik in slikar miha maleš (1903 - 1987) se je šolal v Ljubljani, na Dunaju, v Pragi ter na Umetniški akademiji v Zagrebu. Njegov likovni svet odlikujeta elegantna in lahkotna linija ter mehko lirično občutje. Posebno rad je zajemal iz bogatega folklornega izročila Slovencev in drugih narodov. Za svoje delo je prejel več priznanj in nagrad – najpomembnejša Prešernova nagrada mu je bila podeljena leta 1977. Posebno mesto v maleševem opusu zavzema portretna galerija slavnih Slovencev. S svojo izvirno ilustracijo je maleš pospremil številne Prešernove verze (Dekletam, Strunam, Pod oknom). V Slovenskem domu bodo razstavljeni grafični listi za serijo tridesetih gravur, posvečenih Sonetnemu vencu (1937).

Razstavo bo predstavila umetnostna zgodovinarka Breda Ilich Klančnik. 

V kulturnem programu bo nastopila Vokalno-instrumentalna skupina Kitaran iz Vojnika.

Soorganizatorji dogodkov: Medobčinski muzej Kamnik, Osrednja knjižnica Celje in Galerija Maleš iz Zgornje Rečice pri Laškem.

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Naziv

Kultura nas povezuje - Prešernov dan v Zagrebu

Čas dogodka

6. in 7. februarja 2019

Lokacija

Ulica Ive mallina 27, Zagreb

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

06.02.2019 14:33

Zadnja sprememba

06.02.2019 17:24

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam