Zemljevid  

Izgubljena rimska poštna postaja

Medobčinski muzej Kamnik vabi v torek, 3. decembra 2019, ob 18. uri na grad Zaprice, Muzejska pot 3, na odprtje arheološke razstave o Izgubljeni rimski poštni postaji.

Na razstavi bodo predstavljene arheološke najdbe, ki so bile najdene na parceli št. 138 k. o. Blagovica v letu 2013.

Avtorici razstave in spremljajoče publikacije sta dr. Ana Plestenjak (Arhej d. o. o.) in Janja Železnikar
Oblikovanje je prevzel Vladimir Ristić, lektura je delo Neže Kelc. Risarske rekonstrukcije pa je narisala Andreja Peklar.
Terenska fotografa sta bila Maja Koršec in Robert Erjavec, fotografije predmetov pa so delo Tomaža Lauka, Jašarja Skorupana in Janje Železnikar.

Zelo redko se zgodi, da mine od arheoloških raziskav do prezentacije in interpretacije ter muzealizacije izkopanega gradiva samo 4 leta. V zimi leta 2013 so arheologi konzorcija, ki je raziskoval t. i. Pskarjevo oz. Jerinovo njivo v Blagovici dela zaključili. Leto dni kasneje, decembra 2014 je bil MMK-ju v trajno hrambo predan celoten arhiv arheološkega najdišča vključno z vsemi najdbami. Dr. Ana Plestenjak je s kolegi oddala strokovno poročilo, strokovni članek, ki bo izšel v monografiji Manjše rimske naselbine na slovenskem prostoru pa je pravkar v tisku. MMK glede na mrežo muzejev pokriva tudi območje občine Lukovica. Ker je teritorialno pristojen za hrambo gradiva s tega območja, je bila odločitev o prezentaciji tega najdišča logična. Prvič, gre za izjemno antično lokacijo in za nova odkitja, ki odstirajo nekaj tančic iz skrivnosti organizacije rimske poštne službe.

 
Preberi več

Projekt je nastal s sodelovanjem podjetja Arhej d. o. o. Finančno pa sta ga omogočila Občina Kamnik in Ministrstvo za kulturo RS

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Naziv

Izgubljena rimska poštna postaja

Čas dogodka

Torek, 3. decembra 2019, ob 18. uri

Lokacija

Muzejska pot 3, 1241 Kamnik

Kontaktna oseba

mag. Zora Torkar

Kategorije

Razstava

Datum objave

02.12.2019 11:58

Zadnja sprememba

02.12.2019 12:53

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam