Zemljevid  

Franjo Malgaj – mladenič, ki ga je izbrala zgodovina

Medobčinski muzej Kamnik v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje vabi v četrtek, 14. marca 2019, ob 18. uri v rojstno hišo Rudolfa Maistra na Šutni 23 na odprtje gostujoče občasne razstave Franjo Malgaj, s katero obeležujemo spomin na stoto obletnico konca prve svetovne vojne, nastanek Države SHS in bojev za severno mejo.

Preberi več
Na razstavi so prikazana zgodovinske okoliščine, ko je 6. novembra 1918 oblast v Celju prešla v slovenske roke, na mestni hiši, danes stavbi muzeja, pa so prvič v zgodovini zaplapolale slovenske zastave.
Ob tej prelomnici je največja pozornost razstave, kot nakazuje že njen naslov, namenjena zgodovinski vlogi šentjurskega rojaka Franja Malgaja, ki je prav tako 6. novembra 1918 s skupino prostovoljcev odšel na Koroško, s svojo hrabrostjo in odločnostjo pripomogel k temu, da je Mežiška dolina ostala slovenska ter pri tem izgubil življenje.
V poklon padlemu junaku in njegovim soborcem je izšel tudi strip Franjo Malgaj - mladenič, ki ga je izbrala zgodovina, avtorjev Marijana Pušavca in Gašperja Krajnca, s katerim želimo spomin na pomembne dogodke in osebnosti slovenske zgodovine približati tudi mlajšim generacijam.
 
Vabljeni.

Vir: https://www.facebook.com/events/365822467595925/ 

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Naziv

Franjo Malgaj – mladenič, ki ga je izbrala zgodovina

Čas dogodka

Četrtek, 14. marca 2019, ob 18. uri

Lokacija

Rojstna hiša Rudolfa Maistra, Šutna 23, 1241 Kamnik

Kategorije

Predavanje

Datum objave

12.03.2019 16:30

Zadnja sprememba

12.03.2019 16:31

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam