Zemljevid  

Fran Skaza (1838-1892), šmarski domoljub, mencen in ustanovitelj prve slovenske tiskarne v Mariboru

Osrednja knjižnica Celje vabi od 8. novembra do 5. decembra 2019 v II. nadstropje na ogled gostujoče razstave Fran Skaza (1838-1892), šmarski domoljub, mencen in ustanovitelj prve slovenske tiskarne v Mariboru. Avtorica razstave je Mateja Žagar iz Knjižnice Šmarje pri Jelšah. 

Preberi več

Veleposestnik, rodoljub in mecen Franc Skaza  (1838-1892), je ob koncu 19. stoletja v Šmarju pri Jelšah pustil poseben pečat v slovenskem narodnem pomenu in s svojim političnim vplivom in finančno stabilnostjo v Šmarju povzročil velik družbeni preobrat. V njegovo hišo, ki je za Slovence zgodovinskega pomena, so zahajali pomembni slovenski rodoljubi tistega časa dr. Josip Vošnjak, Anton Aškerc, Anton Martin Slomšek, Valentin Orožen, Anton Tomšič, Valentin Zarnik in Josip Juraj Strossmayer, nekatere od njih je dal upodobiti na steno v veži.

Prav tam so lastnik Franc Skaza, šmarski trgovec Hugon Tančič in notarski koncipient Franc Rapoc iz Maribora leta 1871 ustanovili komanditno družbo, ki je dobila koncesijo za prvo slovensko tiskarno v Mariboru, Narodno tiskarnico F. Skaze in drugov, kjer so tiskali časopis Slovenski narod. Z ustanovitvijo tiskarne si je Franc Skaza pridobil še večji ugled in družbeno politični položaj, ter nadaljeval s svojimi projekti, zaradi katerih je Šmarje pri Jelšah postalo upravno središče Obsotelja in Kozjanskega.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Naziv

Fran Skaza (1838-1892), šmarski domoljub, mencen in ustanovitelj prve slovenske tiskarne v Mariboru

Čas dogodka

Od 8. novembra do 5. decembra 2019

Lokacija

Muzejski trg 1 a, Celje

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Kategorije

Razstava

Datum objave

07.11.2019 15:12

Zadnja sprememba

13.11.2019 12:13

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam