skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

'Dragi Julči', odprtje razstave iz zapuščine dr. Julija Felaherja

V četrtek, 15. 12. 2016, smo v Koroški osrednji knjižnici odprli razstavo z naslovom »Dragi Julči!« Razstavo sta pripravili bibliotekarki Simona Šuler Pandev in Simona Vončina, ki sta na otvoritvi predstavili zapuščino dr. Julija Felaherja (1895–1969), sodnika, pravnika in neutrudljivega borca za pravice koroških Slovencev v Avstriji.

Preberi več

Gradivo iz zapuščine je raznovrstno, bogato ter dragoceno in predstavlja korespondenco (1.076 pisem), kartografsko gradivo (ok. 300 zemljevidov), knjižno gradivo (2000 inventariziranih enot) in slikovno oz. fotografsko gradivo (1.176 fotografij, ok. 700 razglednic, 654 diapozitivov na steklu). Felaherjevi dopisniki so ga cenili in spoštovali ter najpogosteje nazivali z Velecenjeni doktor, Spoštovani gospod! … Med znanci in prijatelji pa je bil njihov Dragi ali Ljubi Julči!

Slikovna zbirka ima zagotovo izjemno mesto in predstavlja neprecenljiv dokumentarni vir zgodovinskih dogajanj od konca 19. pa do srede 20. stoletja, predvsem na Koroškem pa  tudi v širšem slovenskem okviru.

V digitalni obliki so na dLib-u dosegljive predvsem fotografije bojev za severno mejo, prva svetovna vojna in razglednice krajev slovenske Koroške. Popisali in uredili so tudi kartografsko zbirko, fotografije na steklu in celotno korespondenco, hranjeno v rokopisnem oddelku.

S strokovnim prispevkom in predstavitvijo dr. Julija Felaherja, je sodeloval dr. Danijel Grafenauer, avtor disertacije Življenje in delo Julija Felaherja in koroški Slovenci. Na zanimiv in srčen način je predstavil tega neutrudnega borca za pravice koroških Slovencev.

Večer je popestrila glasbena skupina Hedera vento z zanimivimi priredbami ziljskih ljudskih pesmi.

Razstava bo na ogled do 30. 1. 2017.

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Naziv

'Dragi Julči', odprtje razstave iz zapuščine dr. Julija Felaherja

Čas dogodka

2016

Lokacija

Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika

Kategorije

Razstava

Datum objave

20.12.2016 17:44

Zadnja sprememba

20.12.2016 17:45

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam