Zemljevid  

Ddr. Irena Avsenik Nabergoj: Ivan Cankar in Velika vojna

Medobčinski muzej Kamnik vabi v sredo, 18. decembra 2019, ob 18. uri v rojstno hišo Rudolfa Maistra na Štutni 23 na zadnji Maistrov večer, na katerem bo ddr. Irena Avsenik Nabergoj predstavila Ivana Cankarja in njegov odnos do prve svetovne vojne.

Preberi več

Kako je Cankar izkusil in občutil nasilje in bližino smrti v vihri prve svetovne vojne? Kako se s smrtjo sooča v svoji literaturi in v svojem osebnem življenju? Kakšne so morebitne podobnosti in razlike med njegovim pisanjem o kolektivni in osebni smrti, eni osrednjih tem takratnega razmišljanja in pisanja, ter sočasnim pisanjem slovenskih in evropskih literatov? Predavanje bo osvetlilo Cankarjev odnos do prve svetovne vojne, kakor se kaže v njegovem življenju in v njegovih delih. Predstavilo bo pisateljevo služenje vojske v Judenburgu leta 1915 in njegova druga osebna doživetja, v katerih je občutil težo vojnih grozot, predvsem pa njegovo umetniško besedo v letih vojne. V zbirki črtic Podobe iz sanj (1917), napisani v okoliščinah stroge državne cenzure, Cankar zavrača vojno in nasilje ter izrazi vizijo svetlejše prihodnosti slovenskega naroda. Pisateljeve zapise o prvi svetovni vojni, v katerih odmevajo vojne grozote v doživljanju vojakov in civilistov, bomo tudi primerjali z nekaterimi sočasnimi evropskimi in ameriškimi pisatelji, pesniki in zgodovinarji. 

Vabljeni.

Vir: https://www.facebook.com/events/2859620360725030/

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Naziv

Ddr. Irena Avsenik Nabergoj: Ivan Cankar in Velika vojna

Čas dogodka

Sreda, 18. decembra 2019, ob 18. uri

Lokacija

Rojstna hiša Rudolfa Maistra, Šutna 23, 1241 Kamnik

Kontaktna oseba

mag. Zora Torkar

Kategorije

Predavanje

Datum objave

16.12.2019 10:43

Zadnja sprememba

16.12.2019 10:44

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam