skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

'Čutil sem tokove časa' - Razstava o Hinku Smrekarju

Koroška osrednja knjižnica se v sodelovanju s Cirilom Horjakom, Večerovim časopisnim ilustratorjem, spominja Hinka Smrekarja, ‘najboljšega slovenskega risarja, kot jih je kdaj bilo’,  z razstavo knjižnih in periodičnih tiskov ter njegovih izbranih del, ki kot kalejdoskop razkrivajo vso ostrino njegovega kritičnega uma in bogastvo risbe.

Avtor razstave, odličen slovenski ilustrator in stripar Ciril Horjak, se zadnji dve leti intenzivno ukvarja z življenjem in delom genialnega ilustratorja in karikaturista. Uspelo mu je raziskati, dokumentirati in tudi zbrati številne dragocene dokumente in pričevanja, se poglobiti v dosegljive rokopisne vire ter dopolniti katalog Smrekarjevih del.

Slovenski risar, grafik in slikar Hinko Smrekar (1883–1942) je bil eden najbolj plodnih slovenskih knjižnih in časopisnih ilustratorjev, ki je kritično razgaljanje človeške nespameti in nehumanosti družbe pojmoval za svoje umetniško poslanstvo. Z jedko satiro je razkrival človeške nravi, družbene in kulturne razmere, smešil malomeščansko mentaliteto, razgaljal razčlovečenost kapitalizma ter med 2. sv. vojno obtoževal okupatorsko nasilje.

Razstava je v razstavišču knjižnice na ogled do 11. junija 2019.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.