Avgust Pavel in prekmurski jezik

V torek, 21. marca 2017, ob 18. uri vabi Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija v Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota na Vanekov večer s prof. dr. Markom Jesenškom, prorektorjem Univerze v Mariboru. Tema večera bo Avgust Pavel in prekmurski jezik.

Preberi več

Avgust Pavel (1886-1946) se je rodil na Cankovi, v zavedni slovenski družini in se je v zgodovino zapisal kot zvesti sin dveh narodov, saj je povezoval Slovence med Muro in Rabo kot pesnik, jezikoslovec, slavist, zgodovinar, etnolog, kulturnik, pedagog, vzgojitelj, muzeolog in prevajalec. Prizadeval si je za poseben status slovenskega jezika in za drugačna jezikovna razmerja, kot so bila v slovensko-madžarsko-avstrijskih jezikovnih odnosih uveljavljena do sredine 20. stoletja. Čeprav je večino življenja preživel na Madžarskem in je pisal v glavnem v madžarščini, pa je posebno pozornost pri tem dajal slovenski kulturi in prekmurskemu jeziku.

Kot prvi slovenski raziskovalec prekmurskega jezika je tako npr. poleg ostalih številnih pomembnih del leta 1909 v madžarščini napisal Glasoslovje slovenskega cankovskega narečja, leta 1942 pa prav tako v madžarščini tudi slovnico prekmurskega jezika. Slovnica je tudi prevedena v sodobni slovenski jezik pod naslovom Prekmurska slovenska slovnica in je izšla leta 2013.

Vabljeni na Vanekov prekmurski večer!

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Naziv

Avgust Pavel in prekmurski jezik

Čas dogodka

18.00

Lokacija

Zvezna ulica 10
9000 Murska Sobota

Kontaktna oseba

Klaudija Sedar

Kategorije

Predavanje

Datum objave

20.03.2017 13:24

Zadnja sprememba

20.03.2017 13:30
Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam