skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

9. julija 1932 se je v Vojniku rodil Friderik Kolšek, duhovnik, prelat in celjski opat

Iz domoznanske Kamre na današnji dan …
9. julija 1932 se je v Vojniku rodil Friderik Kolšek, duhovnik, prelat in celjski opat. Umrl je 2. decembra 1997 v Celju. 

Dolgoletni celjski mestni župnik, opat in prelat Friderik Kolšek je bil rojen v Vojniku v obrtniški družini. Staršema Emilu in Mariji (rojeni Felicijan), ki se je v vojniški trg primožila iz Dobrne, so se rodili štirje otroci. Sin Friderik je v rojstnem kraju obiskoval ljudsko šolo, v bližnjem Celju pa gimnazijo. V dijaških letih je skrbel za domačo župnijsko cerkev, kjer sta se mu priljubila zlasti kontemplativno življenje in bogoslužje, zato se je tedaj odločil svoje življenje posvetiti duhovniškemu poklicu, kar mu je v povojni Jugoslaviji v času, ki izkazovanju vere ni bil naklonjen, povzročilo nemalo sitnosti. Teologijo je študiral v Ljubljani in bil 29. junija 1957 v mariborski stolnici posvečen v duhovnika.

Na začetku svojega duhovniškega službovanja je blizu deset let kaplanoval po različnih štajerskih župnijah: najprej je bil kaplan v Lovrencu na Pohorju (1957–1960), nato v župniji sv. Martina v Velenju (1960–1963) in nazadnje v Celju v župniji sv. Danijela (1963–1966). Tu je leta 1966 postal vikar, po smrti celjskega opata dr. Petra Kovačiča leta 1969 pa upravitelj župnije ter opat in celjski mestni župnik. Celjsko dekanijo je nato vodil pet zaporednih obdobij in je med verniki veljal za gorečega duhovnika. Leta 1988 je prejel častno imenovanje za papeškega hišnega prelata.
Bil je član več škofijskih svetov (pastoralnega, duhovniškega in gospodarskega), konzistorialni svetovalec in član zbora svetovalcev mariborske (lavantinske) škofije. Nadalje je bil vicepostulator v procesu za beatifikacijo škofa Antona Martina Slomška in član Slomškovega odbora. Več let je sedel tudi v nadzornem odboru Celjske Mohorjeve družbe. V letih po osamosvojitvi Slovenije je bil dejaven pri Teharski komisiji in se nasploh zavzemal za postavitev skupinskega spominskega obeležja vsem padlim v vojnah, ki so se bíle v 20. stoletju na slovenskih tleh.

Preberi več

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.