Zemljevid  

8. marca 1955 je umrl Josip Vilfan, pravnik, politik in publicist

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
8. marca 1955 je v Beogradu umrl Josip Vilfan, pravnik, politik in publicist. Rodil se je 30. avgusta 1878 v Trstu. 

 

Rodil se je očetu Josipu in materi Gabrijeli Jugovic. V rojstnem kraju je obiskoval osnovno šolo in del gimnazije, ki jo je končal Dubrovniku, saj se je družina zaradi očetovega dela tja preselila. Izobraževanje je nadaljeval na Dunaju, kjer je leta 1901 zaključil študij prava.

Preberi več

Po študiju se je vrnil v Trst in po nekaj letih dela pri različnih odvetnikih odprl svojo pisarno. Leta 1906 je bil izvoljen za tajnika, kasneje pa za predsednika političnega društva Edinost v Trstu; od takrat je intenzivno sodeloval v politiki. Objavljal je publicistične prispevke, imel govorniške nastope, bil dvakrat izvoljen v tržaški mestni svet in dvakrat za državnega poslanca v rimski parlament.

Ob koncu prve svetovne vojne je izgubil soprogo, s katero sta imela štiri otroke. Kmalu za tem (1920) je ob požigu Narodnega doma v Trstu izgubil stanovanje in knjižnico, ki sta bila v Narodnem domu.

Preden je konec leta 1928 emigriral na Dunaj, je bil dvakrat aretiran. Na Dunaju je vodil Kongres evropskih narodnosti, predaval ter pisal o vprašanjih manjšin. Leta 1939 se je preselil v Beograd; v tem letu je začel svoj priimek, ki ga je do tedaj zapisoval kot Wilfan, zapisovati s črko V.

Umrl je v Beogradu 8. marca 1955, pokopan je v Ljubljani.

Več: https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/dr-josip-vilfan.html

Fotogalerija

Informacije

Naziv

8. marca 1955 je umrl Josip Vilfan, pravnik, politik in publicist

Čas dogodka

30. avgust 1878

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

07.03.2020 22:00

Zadnja sprememba

30.08.2019 05:07

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam