Zemljevid  

8. februar 1980 je na Golniku umrl Leopold Suhodolčan, slovenski pisatelj

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
8. februar 1980 je na Golniku umrl Leopold Suhodolčan, slovenski pisatelj. Rodil se je v Žireh 10. avgusta 1928. 

Od leta 1935 - 1945 je hodil v osnovno šolo v Svečini in v Šentilju v Slovenskih goricah ter v meščansko šolo. Leta 1949 je končal učiteljišče v Mariboru.

Od leta 1953 - 1957 je bil predmetni učitelj na osnovni šoli na Prevaljah in od 1957 - 1974 njen ravnatelj. Urednik revije Kurirček je bil od leta 1974 - 1977 in od leta 1977 - 1980 glavni in odgovorni urednik knjižnih izdaj založbe Borec v Ljubljani. Ob svojem poklicnem in pisateljskem delu je bil tudi na odgovornih mestih v kulturi.

Bil je pobudnik in predsednik Bralne značke, ki sta jo s Stankom Kotnikom zasnovala leta 1961 na Prevaljah in se je razširila po vsej Sloveniji in tudi v zamejstvo. Za odrasle je pisal že sodobneje ubrano realistično prozo, izhodišče pripovedovanja mu je bila Koroška. Največ je ustvarjal za mladino in postal znan tudi zunaj naših meja. Njegova dela so prevedena v več svetovnih jezikov.

Za svoja dela je prejel številna priznanja, med njimi Levstikove nagrade, priznanja Zlata knjiga, Kajuhovo nagrado, Trubarjevo plaketo … Po njem je v okviru Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem poimenovana pionirska knjižnica, v knjižnici pa je od leta 1998 tudi njegova spominska soba, kjer so zbrane vse originalne izdaje njegovih del, ponatisi, prevodi in drugo gradivo. V spominskem parku na Prevaljah stoji njegov doprsni kip, delo Mirsada Begića.

Preberi več

Na Koroškem in v različnih krajih Slovenije berejo od leta 1981 osnovnošolci za Suhodolčanovo bralno značko. Bibliografijo Leopolda Suhodolčana (1980, 1987, 1990) je sestavila Marija Suhodolčan, (2000) pa Marija Suhodolčan Dolenc. Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika je z založbo Karantanija leta 2000 izdala zbornik, v katerem je tudi njegova obsežna bibliografija, ki obsega 2060 bibliografskih enot.

Suhodolčanov opus je zelo obsežen: napisal je deset del za odrasle, šest gledaliških iger, štirinajst radijskih iger in dve televizijski igri; mladini je namenil kar dvainštirideset knjig, ki so izšle v devetdesetih izdajah, devetnajst gledaliških in lutkovnih iger ter štirinajst radijskih iger in dve televizijski nadaljevanki. Pisatelj je v časopisju, zbornikih in knjigah objavil več kot osemsto leposlovnih prispevkov. Njegova dela je v šestindvajset jezikov prevajalo oseminpetdeset prevajalcev, ilustriralo pa več kot sedemdeset ilustratorjev. O njem in njegovih delih je več kot tristo piscev napisalo nad osemsto prispevkov in bilo izdelanih trideset diplomskih nalog.

Umrl je na Golniku in je pokopan na Prevaljah.

Vir: https://www.rav.sik.si/e-knjiznica/koroski-biografski-leksikon/item/suhodolcan-leopold

Fotogalerija

Informacije

Naziv

8. februar 1980 je na Golniku umrl Leopold Suhodolčan, slovenski pisatelj

Čas dogodka

8. februar 1980

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

08.02.2019 05:27

Zadnja sprememba

08.02.2019 05:27

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam