Zemljevid  

7. januarja 1868 se je v Šentpavlu (Preboldu) rodil Anton Schwab, zdravnik in skladatelj

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
7. januarja 1868 se je v Šentpavlu (Preboldu) rodil Anton Schwab, zdravnik in skladatelj. Umrl je 29. junija 1938 v Ljubljani. 

Rodil se je v stari usnjarski družini. Ljudsko šolo je obiskoval v rodnem Preboldu, gimnazijo pa v Celju. Po maturi je odšel v Gradec študirat medicino. Po diplomi leta 1894 je opravljal zdravniško prakso v Ljubljani in Gradcu, nato pa je dobil službo na Vranskem. Bil je prvi zdravnik v Savinjski dolini, ki je uvedel uspešno zdravljenje davice s serumom. Že med službovanjem na Vranskem je skomponiral pesem Zdrava Marija na besedilo Frana Ksaverja Meška ter Srce človeško sveta stvar (pod to se je podpisal s psevdonimom Anton Vranski).

Preberi več
Leta 1900 se je preselil v Celje, kjer je do 1936 delal kot zdravnik in zobozdravnik. S poljudnimi zdravstvenimi predavanji o higieni, negi zob, alkoholizmu itd. si je prizadeval za izboljšanje zdravstvenih pogojev. V strokovnih revijah je objavljal prispevke s področja medicine.
Od leta 1903 do 1913 je vodil Celjsko pevsko društvo. V glasbi je bil samouk, vendar kljub temu njegove skladbe, zbori in samospevi kažejo na strokovno znanje. Izhajale so v glasbenih revijah Novi akordi, Zbori, Pevec, publikacijah Glasbene matice in drugod. Napisal je nekaj čez sto skladb, večinoma namenjenih za zbore in citre, pet je samospevov, dve pa sta namenjeni tamburaškim orkestrom.
Bil je tudi izvrsten šahist. Po mnenju mnogih poznavalcev je veljal za enega najboljših šahovskih problemistov na Slovenskem. Svoje uspešne šahovske probleme je objavljal v mariborskem Šahu, ljubljanskem Domu in svetu, v Jutru, v Wiener Schachzeitung in Domu i svijetu, kjer je imel posebno rubriko z naslovom Schwabovi zabavni problemi.

 Vir: http://www.celjskozasavski.si/osebe/schwab-anton-/121/
Prispevala: Karmen Kreže, Medobčinska splošna knjižnica Žalec

Povezava do objavljenih digitaliziranih gradiv Digitalne knjižnice Slovenije: 
http://www.dlib.si/results/?euapi=1&query=%27keywords%3danton+schwab%27&pageSize=25

Fotogalerija

Informacije

Naziv

7. januarja 1868 se je v Šentpavlu (Preboldu) rodil Anton Schwab, zdravnik in skladatelj

Čas dogodka

7. januar 1868

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

07.01.2019 18:06

Zadnja sprememba

07.01.2019 18:09

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam