Zemljevid  

7. januarja 1844 se je v Hrovači pri Ribnici rodil Stanislav Škrabec (pravo ime Anton Škrabec), slovenski frančiškanski pater, jezikoslovec in nabožni pisatelj

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
7. januarja 1844 se je v Hrovači pri Ribnici rodil Stanislav Škrabec (pravo ime Anton Škrabec), slovenski frančiškanski pater, jezikoslovec in nabožni pisatelj. Umrl je 6. oktobra 1918 v Ljubljani. 

 P. Stanislav Škrabec se je rodil v Hrovači pri Ribnici s krstnim imenom Anton očetu Antonu in materi Mariji. Bil je najstarejši od sedmih otrok. Šolal se je najprej v domači Ribnici, potem na gimnaziji v Ljubljani. Enoletni noviciat je opravil v Trsatu,  bogoslovje pa študiral na Kostanjevici pri Gorici in v Ljubljani. Leta 1867 je bil posvečen za duhovnika.

Preberi več

Sprva je poučeval na frančiškanski gimnaziji v Novem mestu, potem pa študij nadaljeval na Univerzi v Gradcu, kjer je študiral klasično in slovansko filologijo in tu leta 1876 opravil tudi profesorski izpit.

Na Kostanjevico je prišel leta 1873 in ostal dobrih 42 let. Tu je na gimnaziji poučeval jezike, nekaj časa je bil tudi ravnatelj. V času na Kostanjevici je 36 let urejal in izdajal revije Cvetje z vertov svetega Frančiška, objavljal nabožne in poljudnoznanstvene spise, razne članke in ocene knjig, na platnicah pa svoje jezikoslovne spise. Veljal je za potrpežljivega, vestnega in skromnega človeka.

Ko se je začelo obstreljevanje Gorice v prvi svetovni vojni, se je novembra 1915 umaknil v Ljubljano, kjer je tri leta zatem umrl.


Dela:
O glasu in naglasu našega knjižnega jezika v izreki in pisavi, 1870
Jezikoslovni spisi, 1916-1921
Jezikoslovna dela, 4 zv., 1994-1998 (ponatisi platnic Cvetja ter drugih sestavkov)

Vir: http://www.primorci.si/osebe/%C5%A1krabec-p.-stanislav/835/
Prispevala: Breda Seljak, Goriška knjižnica Franceta Bevka

Fotogalerija

Informacije

Naziv

7. januarja 1844 se je v Hrovači pri Ribnici rodil Stanislav Škrabec (pravo ime Anton Škrabec), slovenski frančiškanski pater, jezikoslovec in nabožni pisatelj

Čas dogodka

7. januar 1844

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

07.01.2019 18:03

Zadnja sprememba

07.01.2019 18:04

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam