skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

6. novembra 1814 se je rodil (Antoine-Joseph) Adolphe Sax, izumitelj saksafona.

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
6. novembra 1814 se je rodil (Antoine-Joseph) Adolphe Sax, izumitelj saksafona. Umrl je 4. februarja 1894.

Tako kot njegov oče, Charles-Joseph Sax, je bil tudi Adolphe izdelovalec glasbil. S to obrtjo se je začel ukvarjati v mladosti in pri petnajstih že sodeloval na tekmovanju izdelovalcev instrumentov. Hkrati pa je študiral tudi flavto in klarinet na Kraljevi pevski šoli v Bruslju.

Medtem ko je njegov oče izdeloval konvencionalna glasbila, da je lahko prehranil družino, je Adolphe pričel z akustičnimi raziskavami in z oblikovanjem novih inštrumentov, pri dvajsetih pa je svoj izdelek prvič patentiral. Šlo je za izboljšavo basovskega klarineta.

Leta 1841 se je preselil v Pariz, kjer je skonstruiral mnogo instrumentov in jih poimenoval po sebi, poleg razvpitega saksofona še sakshorn (ali saksofonski rog), sakstrobento itd. Leta 1840 skonstruirani saksofon je bil zaradi svoje značilne barve zvoka kmalu uporabljen v glasbenih zasedbah. Eden prvih skladateljev, ki ga je vključil v svojo partituro, je bil Hector Berlioz (1842). Instrument je bil patentiran šele, ko so bile skonstruirane tudi vse njegove različice glede na obseg tonskih višin, ki jih je lahko proizvajal.

Med skladatelji resne glasbe, ki so prvi uporabljali ta instrument v svojih skladbah so predvsem francozi: Maurice Ravel (v orkestraciji skladbe »Slike z razstave«, Modesta Mussorgskega), Jules Massenet, Georges Bizet, Camille Saint-Saëns in drugi.

Preberi več

Priljubljenost instrumentov iz družine saksofonov ga je naredila slavnega, vendar pa so mu konkurenčni izdelovalci glasbil dolgo časa očitali nelegitimnost patenta, in mu s tem povzročili nemalo finančnih težav. Leta 1856 in 1873 je njegovo podjetje zaradi tega bankrotiralo, morda pa so razprtije vplivale tudi na njegovo zdravje. Med letoma 1853 in 1858 je imel raka na ustnici, vendar je popolnoma okreval.

Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Adolphe_Sax

Priporočamo tudi: https://sl.wikipedia.org/wiki/Saksofon

Fotogalerija

Informacije

Naziv

6. novembra 1814 se je rodil (Antoine-Joseph) Adolphe Sax, izumitelj saksafona.

Čas dogodka

6. november 1814

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

06.11.2020 05:43

Zadnja sprememba

06.11.2020 05:49

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam