Zemljevid  

4. november 1918 - Avstro-Ogrska sklene premirje z antanto

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
4. november 1918 - Avstro-Ogrska podpiše premirje z antanto

 Prva svetovna vojna, znana tudi kot vélika vojna, je bila prva globalna vojna, ki se je začela 28. julija 1914 in je trajala do 11. novembra 1918.

Vanjo so bili vpleteni vsi večji imperiji tistega časa ter njihovi zavezniki, zaradi česar je sprva majhen evropski konflikt na Balkanu prerasel v vojno svetovnih razsežnosti. Že leta pred vojno sta se v Evropi oblikovali dve glavni nasprotujoči se strani, antanta in centralne sile, ki sta tekmovali za gospodarsko, politično, vojaško in kolonialno prevlado v Evropi in po svetu. Antanto je sestavljalo zavezništvo med Francijo, Ruskim cesarstvom in Združenim kraljestvom, centralne sile pa zavezništvo med Nemškim cesarstvom, Avstro-Ogrsko in Kraljevino Italijo. Kasneje v vojni sta se obema stranema pridružile še ostale države v Evropi in po svetu. Antanti so se kasneje pridružili še Japonska, Italija in ZDA, centralnim silam pa Osmansko cesarstvo in Bolgarija.

Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Prva_svetovna_vojna#11._ura_11._dan_11._mesec

 

Preberi več

2. novembra zvečer leta 1918 je italijanska vojska končala z ofenzivnimi operacijami tekom bitke pri Vitoriu Venettu proti Avstro-Ogrski vojski, ki je razpadla, ter se je začela približevati Vidmu in Trstu.

28. oktobra 1918 so Čehi razglasili neodvisnost od habsburške krone, dan kasneje so v Ljubljani in Zagrebu razglasili nastanek Države SHS, 31. oktobra 1918 pa so še Madžari zapustili dvojno monarhijo. Vojaški poveljniki razpadle avstro-ogrske vojske so tako 3. novembra zjutraj Italijanom ponudili premirje, ki je bilo podpisano v Villi Giusti še isti dan, veljati pa je začelo naslednji dan 4. novembra 1918. 

Vir: https://zgodovinanadlani.si/1918-razpad-avstro-ogrske-vojske/

Fotogalerija

Informacije

Naziv

4. november 1918 - Avstro-Ogrska sklene premirje z antanto

Čas dogodka

2. november

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

04.11.2019 03:47

Zadnja sprememba

04.11.2019 04:04

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam