skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

4. maja 2014 je v Trbovljah umrl Leopold Odlazek, ljubiteljski slikar

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
4. maja 2014 je v Trbovljah umrl  Leopold Odlazek, ljubiteljski slikar. Rodil se je 17. aprila 1940 v Trbovljah.

Leopold Odlazek je Trboveljčan, ki je zaslužen za to, da so se igrače in igre otrok zasavskih rudarjev ohranile vse do danes. Je izučeni ključavničar, ki je bil 37 let oz. vse do upokojitve zaposlen v trboveljski Cementarni. V tem plodnem, a hkrati kar naenkrat brezdelnem obdobju po upokojitvi se je pridružil Univerzi za tretje življenjsko obdobje zasavske regije in postal član likovne ter etnološke sekcije. Svoje zanimanje in talent je razvil v obeh skupinah – posledica delovanja v prvi je obsežen slikarski opus, ki ga je prvič samostojno postavil na ogled ob svoji 70- letnici, leta 2010. 

Delovanje v drugi, etnološki skupini pa je imelo leta 2010 za posledico izid Odlazkove samostojne knjige z naslovom Med hauzi: takšne in drugačne iz Žabje vasi. Knjiga je zakladnica spominov na avtorjevo otroštvo in mladost, ki ju je preživel v trboveljski knapovski koloniji, Žabji vasi. Prinaša pa tudi slovarček knapovskih izrazov in posebno poglavje o igračah, s katerimi so se igrali otroci trboveljskih knapov, in o igrah, s katerimi so se zamotili. Poglavje je dopolnjeno tudi z avtorjevimi ilustracijami igrač.

Preberi več

V Zasavskem muzeju Hrastnik je na ogled stalna razstava z naslovom Igračanje – pod imenom se skriva na ogled postavljena zbirka igrač, s katerimi so se zasavski otroci igrali od 30. let 20. stoletja dalje. Okrog 30 razstavljenih igrač je za muzejsko zbirko izdelal prav Lubo Odlazek. Ena izmed igrač, driter, je leta 2006 zmagala na natečaju Turistični spominek Trbovelj za leto 2006, leta 2011 je prejela prvo nagrado na natečaju za najboljši zasavski spominek, v naravni velikosti pa v njem uživajo otroci na muzejskih delavnicah izdelave igrač (v Zasavskem muzeju Trbovlje).
 

Vir: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/odlazek-leopold/
Avtor gesla: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Informacije

Naziv

4. maja 2014 je v Trbovljah umrl Leopold Odlazek, ljubiteljski slikar

Čas dogodka

4. maj 2014

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

04.05.2021 00:00

Zadnja sprememba

04.05.2021 03:44

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam