skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

30. novembra 1840 je v Ljubljani umrl Andrej Smole, trgovec, zbiratelj in zapisovalec narodnih pesmi

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
30. novembra 1840 je v Ljubljani umrl Andrej Smole, trgovec, zbiratelj in zapisovalec narodnih pesmi. Rodil se je 18. novembra 1800 v Ljubljani

Smole je bil rojen v ljubljanski gostilni Figovec, ki sta jo vodila njegova starša Helena in Mihael Smole (1776–1806). Oče je zgodaj umrl, mati pa je prevzela gostilno in se ponovno poročila. Njen drugi mož je bil France Valentin. Andrej Smole je z materino vzpodbudo postal trgovec, vendar pa sta ga bolj kot posli zanimala predvsem književnost ter razvoj slovenskega jezika in kulture. Zaradi boemskega življenja je bankrotiral in se pred dolžniki za več let umaknil v tujino (Nemčija, Italija, Anglija). Po vrnitvi je leta 1833 kupil dolenjski dvorec Prežek (Preissek), vendar pa ni bil ravno zgleden gospodar. V njem je pogosto veseljačil z vrstnikom, sodelavcem in prijateljem Francetom Prešernom ter z grofom Antonom Alexandrom Auerspergom (Anastasius Grün).
Zbiral in zapisoval je slovenske pesmi in jih nekaj tudi objavil (Krajnska čbelica, 1832). Trudil se je za slovenski narodni prerod, s Prešernom sta načrtovala političen časopis, ki pa je zaradi cenzure in Smoletove prezgodnje smrti ostal neuresničen.
Razvratno in lahkomiselno življenje je načelo njegovo zdravje[navedi vir]. Umrl je 30. novembra 1840 ob praznovanju svojega godu v Prešernovi prisotnosti.

Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Andrej_Smole

Preberi več
 

Fotogalerija

Informacije

Naziv

30. novembra 1840 je v Ljubljani umrl Andrej Smole, trgovec, zbiratelj in zapisovalec narodnih pesmi

Čas dogodka

30. november 1840

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

30.11.2020 00:00

Zadnja sprememba

01.06.2020 16:14

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam