Zemljevid  

3. decembra 1840 se je v Pišecah rodil Maks Pleteršnik, slovenski jezikoslovec in slovaropisec

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
3. decembra 1840 se je v Pišecah rodil Maks Pleteršnik, slovenski jezikoslovec in slovaropisec. Umrl je 13. septembra 1923 v Pišecah.

Njegov oče Franc je bil učitelj na zasebni ljudski šoli barona Moscona na gradu Pišece. Franc Pleteršnik ni bil le dober učitelj, temveč tudi skrben gospodar, prevdsem vinogradnik, sadjar in čebelar.

Maks je imel še brata Jožefa ter sestri Marijo in Antonijo.

Gospa Polonija Preskar se Pleteršnikovih spominja takole: »Na domačiji so živeli vsi štirje otroci, le Maks je odšel v svet, a tudi on se je pozneje vrnil. Delo so imeli porazdeljeno in vsak je opravljal to izredno vestno. Bili so to za tiste čase zelo cenjeni ljudje. Tako je Mimi upravljala gospodinjstvo, kuhanje - prehrana je bila določena z jedilnikom za teden vnaprej. Tončka je skrbela za pospravljanje in čistočo doma. Pepi pa je vodil in nadziral delo v  vinogradih in na njivi v Dedinji vasi. Posebnost te družine je, da so vsi ostali samski in, kot pravijo, ni bilo nikoli slišati, da bi kateri izmed njih imel kje koga.«

Preberi več

Ljudsko šolo je obiskoval v Pišecah, gimnazijo pa v Celju (1851–1859). Tu je bil vedno med najboljšimi učenci v razredu, zato je kmalu pritegnil pozornost učiteljev. V knežjem mestu je Maks spesnil slovensko pesem, s katero so se dijaki poslovili od gimnazije. Prvič v maternem in ne nemškem jeziku. Kasneje je pesem tudi uglasbena.

Po maturi je odšel na dunajsko univerzo študirat klasično filologijo in slavistiko. Njegov profesor je bil jezikoslovec Fran Miklošič, ki je pomembno vplival na mladega študenta.   

12. oktobra 1863 je bil v Mariboru nastavljen kot gimnazijski suplent, 30. septembra 1864 pa v Celju kot naslednik Ferdinanda Ramorja (župnik v Pišecah v obdobju od 1864 do 1878). 3. julija 1865 je bil imenovan za gimnazijskega učitelja v Kranju, a že septembra istega leta imenovan za učitelja slovenščine  na gimnaziji v Gorici.

24. julija 1867 je bil premeščen v Trst, 11. julija istega leta pa je na lastno željo odšel na gimnazijo v Ljubljano, na kateri je ostal do svoje upokojitve 4. avgusta 1900. Ob upokojitvi je bil odlikovan z viteškim križcem Franc Jožefovega reda.

Leta 1912 mu je ljubljanski župan Ivan Tavčar podelil naziv častnega meščana deželnega stolnega mesta Ljubljana.

Rad je zahajal v Pišece, po upokojitvi pa se je tam mudil še pogosteje. Lepo je uredil rojstno hišo in obdeloval posestvo. Tu je delovno preživljal pokoj ob pisanju Slovarja slovenskih krajevnih imen. Dobro leto pred smrtjo se je za stalno preselil v rodne Pišece. 

Umrl je 13. septembra 1923 v Pišecah, kjer je bil dva dni po smrti tudi pokopan. V Pišecah je mnogo spominov nanj: grad, kjer je njegov oče Pišečane pisati učil, njegov dom z zidanico, kjer je tudi delal in pa pokopališče, kjer je pokopan. 

Vir: https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/zivljenjepis-3.html

Priporočamo tudi: 
Velikan slovaropisja Maks Pleteršnik

 

Fotogalerija

Informacije

Naziv

3. decembra 1840 se je v Pišecah rodil Maks Pleteršnik, slovenski jezikoslovec in slovaropisec

Čas dogodka

3. december 1840

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

03.12.2018 00:00

Zadnja sprememba

02.12.2018 23:53

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam