Zemljevid  

26. junija 1954 je umrl Ivan Trinko Zamejski, duhovnik, pesnik, ...

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
26. junija 1954 je umrl Ivan Trinko Zamejski, duhovnik, pesnik, pisatelj, filozof, prevajalec, jezikoslovec, kritik, skladatelj, slikar in buditelj narodne zavesti. Rodil se je 25. januarja 1863 v Trčmunu v Beneški Sloveniji.

Rodil se je v Benečiji kot četrti od petih otrok očetu Antonu in materi Mariji Golob. Obiskoval je italijansko osnovno šolo v bližnjem kraju, potem pa po treh letih nadaljeval v Čedadu. Leta 1875 je začel obiskovati semenišče v Vidmu.  

Preberi več

Študiral je bogoslovje in postal novomašnik leta 1886, istega leta tudi prefekt v semenišču. Nadaljeval je študij in se posvetil filozofiji in jezikom. Bil je profesor latinščine, italijanščine, matematike in prirodoslovja, kasneje še profesorja filozofije. Med prvo svetovno vojno se je preselil v Padovo in Firence. Profesor na liceju v Vidmu je ostal do leta 1942. Nato se je vrnil v Trčmun in tu ostal do smrti 1954. Pokopan je v domačem kraju.

Slovenščine se je, tako sam pravi, naučil sam. Pisal je pesmi in jih tudi objavil v samostojni pesniški zbirki. Izšla je 1897 v zbirki Slovanska knjižnica v Gorici v založbi Andreja Gabrščka. Pisal in objavljal pa je tudi prozo, znanstvene članke, razprave in druga besedila. Sestavil je slovnico Grammatica della lingua slovena ad uso delle scuole (1930), veliko je prevajal v italijanščino, igral harmonij, vodil semeniški pevski zbor in skladal, risal (perorisbe, akvarele, risbe s svinčnikom), fotografiral. 

Vir: http://www.primorci.si/osebe/trinko--ivan-zamejski/797/
Prispevala: Breda Seljak, Goriška knjižnica Franceta Bevka

Priporočamo tudi: Ivan Trinko Zamejski 

Fotogalerija

Informacije

Naziv

26. junija 1954 je umrl Ivan Trinko Zamejski, duhovnik, pesnik, ...

Čas dogodka

26. junij 1954

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

26.06.2019 00:00

Zadnja sprememba

25.06.2019 03:42

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam