skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

24. septembra 1541 je v Salzburgu (Avstrija) umrl Paracelsus, švicarski alkimist, zdravnik, astrolog in okultist

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
24. septembra 1541 je v Salzburgu (Avstrija) umrl Paracelsus, švicarski alkimist, zdravnik, astrolog in okultist. Rodil se je 11. novembra/17. decembra 1493 (Einsiedeln - Švica). 

Paracelsus se je rodil kot Theophrastus Philippus Aureolus Bombastus von Hohenheim. Nadimek Paracelsus je privzel kasneje. Beseda pomeni poleg ali podoben Celsusu, rimskemu zdravniku iz 1. stoletja.

Njegovo glavno načelo pravi, da bi se moral zdravnik pri delu ravnati po zdravi pameti, vzorih iz narave in izkušnjah. V svojem času je pripomogel k raziskovanju kuge, sifilisa, poleg tega je bil izkušen tudi na področju zdravljenja s termalnimi vodami.

Paracelsus je eden izmed zdravnikov, upodobljenih v samostanski lekarni v Olimju.

Preberi več

Rodil se je v Švici, vendar se je že pri devetih letih njegova družina preselila na Koroško, tako da je mladost preživel v Beljaku. Gimnazijo je končal v Šentpavlu v Labotski dolini. Z 22. leti je doktoriral v Ferrari, na medicinski univerzi. Nato se je odpravil na potovanja po Evropi, na katerih je spoznaval različne oblike naravnega zdravilstva. Pri 35. je postal profesor za medicino na univerzi v Baslu. Uvedel je javna predavanja v nemškem jeziku, kar je bila novost za tisti čas. Kmalu po tem je na glavnem mestnem trgu sežgal medicinske knjige Avicene in Galena. Leta 1536 je svoje znanje strnil v knjigi. Z oseminštiridesetimi leti je umrl.

Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Paracelsus

Priporočamo tudi: Paracelsus - Luther medicine (Knjižnica Ivana Potrča Ptuj)

Fotogalerija

Informacije

Naziv

24. septembra 1541 je v Salzburgu (Avstrija) umrl Paracelsus, švicarski alkimist, zdravnik, astrolog in okultist

Čas dogodka

24. september 1541

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

24.09.2020 00:00

Zadnja sprememba

05.06.2020 05:14

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam