Zemljevid  

24. november 1919 - Alma M. Karlin se je odpravila na osemletno potovanje okoli sveta

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
24. november 1919 - Alma M. Karlin se je odpravila na osemletno potovanje okoli sveta

Najprej je nameravala na Japonsko, a zaradi neugodnih ladijskih povezav je sklenila, da bo na Japonsko prišla prek Južne Amerike oz. prek Havajev. Njeno potovanje je potekalo takole: Genova – Peru – Panama – San Francisco – Havaji – Japonska – Koreja – Kitajska – Filipini – Avstralija – Nova Zelandija – Fidži – Nova Kaledonija – Novi Hebridi – Salomonovo otočje – Nova Gvineja – Indonezija – Singapur – Tajska – Burma – Indija – Eritreja – Benetke. Potovala je sama, na poti se je preživljala s poučevanjem in prevajanjem ter pisala članke in reportaže za več kot dvajset časopisov v Avstriji, Nemčiji in Jugoslaviji. Na potovanju je vestno beležila vtise o krajih in ljudeh ter zbirala večje ali manjše predmete, ki so postali del njene etnološke zbirke, in pisala zgodbe, novele, povesti in romane.

Vrnila se je 28. decembra 1927.

Takoj po vrnitvi se je lotila urejanja svojih zapiskov in v letih 1929 in 1930 v nemščini in pri nemški založbi izdala dvodelni potopis o svojem potovanju okoli sveta: Samotno potovanje in Urok Južnega morja. Potopisa sta postala bestselerja in so ju večkrat ponatisnili. Karlinovo so po izidu potopisa vabili na predavanja po Evropi, nad njo so bile še posebej navdušene ženske bralke in feministično naravnane izobraženke. 

Vir: 
http://www.celjskozasavski.si/osebe/karlin-alma-maksimilijana/2/

https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/alma-m-karlin-celje-12-10-1889-14-1-1950.html

https://govori.se/zanimivosti/razstava-kolumbova-hci-alma-m-karlin/

Preberi več

Fotogalerija

Informacije

Naziv

24. november 1919 - Alma M. Karlin se je odpravila na osemletno potovanje okoli sveta

Čas dogodka

24. november 1919

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

24.11.2019 09:04

Zadnja sprememba

24.11.2019 09:14

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam