skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

23. novembra 1852 se je rodil Fran Maselj (nadimek Podlimbarski), slovenski častnik in pisatelj

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
23. novembra 1852 se je rodil  Fran Maselj (nadimek Podlimbarski), slovenski častnik in pisatelj. Umrl je 19. septembra 1917 v Pulkavi (Avstrija).

 Rodil se je srednjemu kmetu v Spodnjih Lokah pod Limbarsko goro (zato je kasneje izbral psevdonim Podlimbarski). Ljudsko šolo je obiskoval v Krašnji, gimnazijo pa v Ljubljani. Skozi šolska leta se je spopadal z velikimi gmotnimi težavami. Od doma je prejemal skromno pomoč, ki je komaj zadostovala za stanovanje. Za hrano in obleke je moral poskrbeti sam, zato je pozneje zapisal, da se mu vse življenje sanja o raztrganem obuvalu. Svoje slabo materialno stanje je zato poskusil izboljšati z inštrukcijami, vendar ga je zaradi tega doletela nesreča, ki je korenito spremenila njegovo življenje. Bil je po krivem obtožen, da je v prepovedanem razmerju z dekletom, ki ga je inštruiral. Čeprav je obtožba bila lažna, je bil Maselj izključen iz gimnazije. Ker je bil dovolj star, so ga 1872 poklicali k vojakom. Tri leta je služil v Mariboru, na Slovaškem in Moravskem. 

Preberi več
Njegove sanje, da postane profesor zgodovine, niso bile uresničljive, ker je znova bil brez sredstev. Nekaj časa je iskal kakršnokoli zaposlitev, toda v domovini zanj ni bilo nobene skromne uradniške službe. Zaradi preživetja se je moral znova vrniti k vojakom, čeprav je pred tem sklenil, da ga takšen poklic ne zanima in ne zadovoljuje. Opravil je izpit za računskega častnika in napredoval do stotnika prvega razreda, potem pa je kot častnik služboval v avstro-ogrskih garnizijah na Dunaju, v Košicah na Slovaškem, v Tuzli, Tridentu v Italiji, Terezinu na Češkem in nazadnje v Olomoucu.
Vsa ta leta se je družil s preprostimi ljudmi, opazoval njihova življenja in potem po malem pisateljeval in objavljal povesti in črtice iz vojaškega, bosanskega in domačega vaškega življenja. Maselj je pisal v večini kratko prozo, ki jo je začel objavljati v Zori, kjer je objavil svojo prvo novelo Krokarjev Peter. Ustvarjal je pod vplivom realizma, opisoval je predvsem avtobiografske izkušnje med vojaškim službovanjem. Tako je v slovansko književnost vnesel vojaško problematiko, ki ji je dal močen socialni poudarek (Handžija Mato, Markica). Glavna Masljeva avtobiografska dela so Potresna povestPovest Ivana Polaja in Iz starih zapiskov. Leta 1895 je objavljal povest Gorski potoki, v kateri je neposredno in naturalistično odkrival ljubljansko predmestno življenje. Leta 1903 je napisal Potresno povest, v kateri je odkrival nasprotja med hribovci in dolinci ter bičal praznoverje in skopost.
Po upokojitvi leta 1905 v Krakovu je začel pisati bolj svobodno in je odločneje izražal svoje narodno in politično prepričanje. 
Gospodin Franjo je njegovo najobširnejše in nabolj znano delo. Imenoval ga je "jugoslovanski roman iz prvih let bosenske okupacije". V glavnem junaku, slovenskem inženirju Francetu Vilarju, je upodobil samega sebe. Vilar vodi sekanje gozdov na Konj-planini in skozi zgodbo z natančnim opisom bosanskih razmer kaže na zlo avstrijske okupacije, odkriva svoje politične in socialne ideje (jasno je stopil na stran najnižjih socialnih plasti), strastno vero v slovanstvo in protiavstrijsko mislenost. Delo je ob izidu leta 1913 vzbudilo ogromno pozornost, saj je izšlo v razburkanem obdobju po balkanskih vojnah. Roman je bil ob začetku prve svetovne vojne zaplenjen kot protiavstrijski, založba Slovanska matica je bila razpuščena, njena lastnina pa zaplenjena. Najhujšo usodo je doživel Maselj, ki je bil najprej degradiran, potem obtožen veleizdaje in izgnan na Nižjeavstrijsko, kjer je zelo trpel zaradi domotožja. Iz Pulkave je pošiljal prošnje za preselitev na slovensko ozemlje, vendar je bila uslišana šele zadnja, ki jo je prejel prav na dan, ko je umrl, 19. septembra 1917. Njegove posmrtne ostanke so septembra 1921 prepeljali v domovino in jih svečano pokopali na ljubljanskem Navju. Na rojstni hiši v Spodnjih Lokah so mu odkrili spominsko ploščo, na kateri je vklesano: Bil je Jugoslovan. Za narod je živel. Za svojo misel umrl.

Vir:https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/maselj-podlimbarski-fran/
Prispevala: Mestna knjižnica Kranj

Priporočamo tudi:
http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi352153/

Fotogalerija

Informacije

Naziv

23. novembra 1852 se je rodil Fran Maselj (nadimek Podlimbarski), slovenski častnik in pisatelj

Čas dogodka

23. november 1852

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

23.11.2018 06:46

Zadnja sprememba

17.09.2021 12:25

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam