skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

23. februarja 1988 - takrat 22-letni Matjaž Debelak je na zimskih olimpijskih igrah v Calgaryju posamično na veliki skakalnici osvojil bronasto medaljo

Iz domoznanske Kamre na današnji dan …
23. februarja 1988 – takrat 22-letni Matjaž Debelak je na zimskih olimpijskih igrah v Calgaryju posamično na veliki skakalnici osvojil bronasto medaljo.

Matjaž Debelak, rojen leta 1965, je svojo športno pot začel v domačih Braslovčah. V mlajših selekcijah je postal prvak med cicibani, mlajšimi in starejšimi pionirji ter mladinci. V sezoni 1983/84 je na tekmi poletnega pokala v Berchtesgadnu prvič nastopil za člansko ekipo in že takoj zablestel s tretjim mestom. Na svoji prvi ekipni tekmi v Hinterzartnu je skupaj s Primožem Ulago in Miranom Tepešem celo zmagal. Zaradi poškodbe kolena je moral izpustiti olimpijske igre v Sarajevu leta 1984. Smuči je že skoraj postavil v kot, vendar se je z voljo in vztrajnostjo vrnil na tekmovališča. Med služenjem vojaškega roka je na svetovnem prvenstvu v poletih leta 1985 v Planici, na uradnem treningu s 185 metri dosegel državni rekord, kar je bil takrat tudi tretji najdaljši polet vseh časov. Na tekmah svetovnega pokala je bil najvišje uvrščen na petem mestu. Skakalno kariero je zaradi težav s kolenom zaključil leta 1990.

Sredi olimpijske sezone 1987/88 se je moral zaradi zdravstvenih težah za dalj časa umakniti s tekmovanj. S trdimi treningi si je nato zadnji hip priboril vozovnico za olimpijske igre. Na mali skakalnici se navkljub dobrim skokom na treningih ni uvrstil v ekipo, kar ga je le še podžgalo, da je nastop na veliki napravi pričakal maksimalno motiviran.

 

Preberi več

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.