Zemljevid  

22. aprila 1928 se je v Gabrnem nad Laškim rodil Jure Krašovec, novinar

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
22. aprila 1928 se je v Gabrnem nad Laškim rodil Jure Krašovec, novinar. Umrl je 5. avgusta 2004 v Celju. 

Osnovno šolo je obiskoval v Laškem, meščansko v Celju, naprej pa se je šolal ob delu. Med vojno je bil v partizanih. Z novinarstvom se je začel ukvarjati spontano. Njegove prve objave so bile pesmi v Našem rodu in Mladinski reviji. Po vojni je bil aktiven v delovnih brigadah in tam je začel s poročanjem. Po novinarskem tečaju je dobil službo pri Slovenskem poročevalcu. Novinarski študij je opravil kasneje.

Leta 1948 je prišel v Celje k Novemu tedniku, kjer je ostal do upokojitve leta 1981 in bil v različnih obdobjih tudi odgovorni urednik. Poleg tega je delal še za radio, saj sta ti dve hiši delovali skupaj, vendar mu je bilo pisanje vedno ljubše. Kot novinar majhne časopisne hiše je pisal prispevke z različnih področij, samo s športom se ni nikoli ukvarjal. Sicer izstopa pri njem kulturna problematika, npr. prispevki o gledališču, Likovnem salonu, zapisi o amaterski kulturi, predstavitve raznih osebnosti, potopisne reportaže, spomini iz partizanščine in predvsem oživljanje etnološke dediščine. Med slednje sodijo pisanja Coprništvo na Celjskem, ki je izšlo v tridesetih nadaljevanjih, Stare šege in navade ter Slovenci na Dunaju.

 

Preberi več

Več kot 20 let je pripravljal tedensko radijsko oddajo Iz domačih logov, v kateri je predstavljal običaje življenjskega kroga, delovne, praznične običaje itd, oddaje pa je poživljal z ljudsko glasbo. Deloval je tudi v folklorni dejavnosti, in sicer kot programski vodja pri Folklornem društvu Anton Tanc. Nekaj mandatov je predsedoval skupščini Kulturne skupnosti Laško.

Precej se je ukvarjal z lokalno zgodovino in napisal precej brošur in tekstov. Poglabljal pa se je tudi v bolj odmaknjeno zgodovino, in sicer se je zanimal za zgodnje 16. stoletje v naših krajih in za Mihaela Tiffernusa.

Vir: http://www.celjskozasavski.si/osebe/kra%C5%A1ovec-jure/156/

Fotogalerija

Informacije

Naziv

22. aprila 1928 se je v Gabrnem nad Laškim rodil Jure Krašovec, novinar

Čas dogodka

22. april 1928

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

22.04.2020 00:00

Zadnja sprememba

19.04.2020 07:10

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam