skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

21. aprila 1914 se je rodil Tone Kozlevčar, slovenski baritonist

Iz domoznanske Kamre na današnji dan …
21. aprila 1914 se je v Šentvidu pri Stični rodil Tone Kozlevčar, slovenski baritonist. Umrl je 17. novembra 1995

Rodil se je v Šentvidu pri Stični, pozneje pa se je njegova družina preselila v Temenico. Že v mladih letih je okusil težko življenje, kajti bil je pastir, hlapec in mesarski pomočnik. Pozneje pa je bil nekaj časa prometni policist, zatem pa kar 20 let zaposlen v koncertni direkciji, ki je pripravljala nastope različnih umetnikov, tako domačih kot tujih.
Kozlevčarjeva želja je zmeraj bila, da bi postal tenorist, a se mu je glas po mutaciji izoblikoval v bariton.
Leta 1950 je bil med 38 pevci izbran za baritonista v Slovenskem oktetu v katerem je prepeval več kot četrt stoletja. Njegova najbolj odmevna pesem je bila Ribniška v priredbi Franceta Marolta.
Pozneje je tudi prepeval ob spremljavi legendarnega Avgusta Stanka, Vitala Ahačiča in pa prvega slovenskega citrarja Miha Dovžana.
Kozlevčar je prepeval tudi z novo nastalimi glasbenimi skupinami. Z ansamblom Lojzeta Slaka je posnel 2 slovenski narodni pesmi; Sezidal sem si vinski hram in pa Snočkaj sem eno pošto dobil, z Henčkom pa je posnel več narodnih pesmi, med najbolj odmevnimi sta Janez na tvoje zdravje in En hribček bom kupil. Posnel je tudi pesem Leži vasica za goro z Kovačičem, za Slovenske muzikante pa je zapel pesem o Labodu.

Umrl je 17. novembra 1995 star 81 let. 

Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Tone_Kozlevčar

Preberi več

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.