skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

19. oktobra 1876 se je na Ledinku pri Zgornji Ščavnici rodil Janko Šlebinger, slovenski bibliograf, urednik, leksikograf in literarni zgodovinar

Iz domoznanske Kamre na današnji dan …
19. oktobra 1876 se je na Ledinku pri Zgornji Ščavnici rodil Janko Šlebinger, slovenski bibliograf, urednik, leksikograf in literarni zgodovinar. Umrl je 3. februarja 1951 v Gornji Radgoni.

Šlebiger se je rodil na Ledinku pri Zgornji Ščavnici (Sv. Ana na Krembergu) kot deveti otrok malega kmeta Jožefa in Ane rojene Lorenčak. Po študiju slovenščine in nemščine je svojo poklicno pot začel kot profesor, šele kasneje se je kot že uveljavljen bibliograf zaposlil v državni biblioteki (kasneje NUK), katere direktor je bil v letih 1927–1946.

vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Janko_%C5%A0lebinger

Na Kamri je objavljena digitalna zbirka Ivan Albreht. Ivana Albreht je bil pesnik, pisatelj, publicist, rojen v Hotedršici. V rokopisni zbirki Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani hranijo lepo število pisem Ivana Albrehta. Med drugim tudi korespondenco z Jankom Šlebingerjem. Pisma, ki jih je Albreht pisal Šlebingerju, so bogat vir podatkov o avtorju začasa njegovih študentskih let, ki jih je nato nasilno končala vojna in njene posledice.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.