Zemljevid  

19. junija 1960 je v Šoštanju umrl Ivan Napotnik, slovenski kipar

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
19. junija 1960 je v Šoštanju umrl Ivan Napotnik, slovenski kipar. Rodil se je 12. decembra 1888 v Zavodnjah.

Ivan Napotnik je odraščal na Zdovčevi domačiji v vasi Zavodnje nad Šoštanjem. Za rezbarjenje in oblikovanje iz gline ga je navdušilo delo potujočega rezbarja. Obiskoval je ljubljansko umetno-obrtno šolo, leta 1906 pa je odšel na Dunaj, kjer je leta 1907 pričel s študijem kiparstva na Akademiji upodabljajočih umetnosti in do leta 1915 zaključil specialko pri prof. Edmundu Hellmerju. V študijskih letih je razstavljal na Dunaju, v Gradcu, Münchnu in Ljubljani. Večkrat je delal v ateljeju znanega madžarskega kiparja Janosa Horvaya. Še pred koncem vojne se je Napotnik vrnil v rodni kraj, na katerega je bil zelo navezan ter tam ustvarjal in kmetoval.

Preberi več

Napotnik se je na začetku ustvarjalne poti navduševal nad poznobaročnim kiparjem Raphaelom Donnerjem, med študijem pa se je tesno povezal z Dunajem in spremljal takratne umetniške tokove s pomembnimi umetniki, med katerimi sta na primer bila francoski kipar Rodin ter hrvaški Meštrović. Napotnik je postopoma razvil samosvoj in prepoznaven likovni slog, ki je sledil predvsem kiparjevim notranjim vzgibom. Svoje ustvarjanje je v odmaknjeni rodni vasi Zavodnje usmeril v les, ki ga je imel v obilju na voljo v neposredni bližini doma. Spretno je poudarjal njegove značilnosti in prednosti. Njegovi kipi so iz lesa nagnoja, hruške, slive, hrasta, lipe, vrbe in breze pa tudi iz mahagonija in cedrovine. Posebnost je dvobarvni nagnoj, s katerim je povečal slikovitost kipa in poudaril njegovo kompozicijo.
Upodobil je plesalke, matere z otroki, debelušne in hudomušne dečke, ki še najbolj ohranjajo spomin na baročne kompozicije. Naredil je vrsto ženskih in moških aktov, figur z mitološko vsebino ter portrete prijateljev, znancev in javnih osebnosti.
Napotnik je sodeloval na več pomembnih razstavah doma in v tujini. Postal je tudi član Umetnostne komisije Narodne galerije v Ljubljani, leta 1959 pa je imel v njej veliko pregledno razstavo, katere pobudnik je bil Napotnikov tesni prijatelj dr. Karel Dobida, takratni galerijski ravnatelj.
Pomemben projekt sta leta 2006 izvedli Narodna galerija v Ljubljani in Galerija Velenje. Pripravili sta razstavo z naslovom Ivan Napotnik: iz javnih in zasebnih zbirk, ki je bila odprta na dveh lokacijah. Razstavo je spremljala izdaja obsežnega kataloga Napotnikovih del.
Med pomembnejšimi samostojnimi predstavitvami pa sodi Napotnikova razstava na Akademiji upodabljajočih umetnosti na Dunaju ob njegovi 120-letnici rojstva in med predsedovanjem Slovenije EU (2008).
Napotnikova dela hranijo Narodna galerija v Ljubljani, Galerija Velenje, Pokrajinski muzej Celje, Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, Umetnostna galerija Maribor in Mestni muzej Ljubljana. Večina del je v zasebni lasti.

Vir: http://vila-mayer.si/zbirke-2/kiparska-zbirka-ivana-napotnika/

Priporočamo tudi: 
https://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi384541/

https://www.vila-mayer.si/kipar-napotnik-izpostavljeni-pogled 

Informacije

Naziv

19. junija 1960 je v Šoštanju umrl Ivan Napotnik, slovenski kipar

Čas dogodka

19. junij 1960

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

19.06.2020 00:00

Zadnja sprememba

05.06.2020 16:14

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam