skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

17. november 1850 - pridobitev koncesije za proizvodnjo železa v Štorah

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
17. november 1850 - 
pridobitev koncesije za proizvodnjo železa v Štorah

Pred 170 leti se je pričela gradnja železarne v Štorah, ko je 17. novembra 1850 Ministrstvo za poljedelstvo in rudarstvo Avstrijske monarhije podelilo FRIEDRICHU BRUNU ANDRIEU Koncesijo za gradnjo pudlarne in valjarne v Štorah.

V Štorah, kjer je FRIEDRICH BRUNO ANDRIEU postal prvi lastnik in začetnik za tiste čase sodobne tovarne, je kasneje nastala uspešna železarna, ki je spremenila kraj. Železarna Štore je bila na celjskem tudi prvo industrijsko podjetje(1850),  sledili sta ji Cinkarna(1873) in Westnova tovarna emajlirane posode(1894). Friedrich Bruno Andrieu je pomembno vplival na oblikovanje proizvodnih in poslovnih procesov v 19. stoletju, ki se nanašajo na železarsko proizvodnjo v raznih krajih tako v Sloveniji kot v Avstriji. Največji pečat je pustil v Štorah, Slovenija, in v kraju Bruck an der Mur, Avstrija. V obeh krajih je bil začetnik podjetniške ideje in ustanovitelj ter prvi lastnik tovarne. Kasneje so v obeh krajih nastala zelo uspešna podjetja in ju spremenila. Pri teh spremembah je poglavitno vlogo odigrala industrija, ki je bila vodilna panoga, pospeševala je nastanek in razvoj drugih dejavnosti.

(po viru: Orožen Janko, Arzenšek, Štefan, Belej, Marjan in drugi …, Slovenske železarne, Železarna Štore, Zbornik, 1975, str. 5–12).

Vir: http://zelezarski-muzej.si/novo/?p=2749

Pripravila Slavica Glavan, Železarski muzej Štore 

Fotogalerija

Informacije

Naziv

17. november 1850 - pridobitev koncesije za proizvodnjo železa v Štorah

Čas dogodka

17. november 1850

Lokacija

Štore

Datum objave

17.11.2020 12:06

Zadnja sprememba

17.11.2020 12:28

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam