skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

16. oktobra 1887 je v Pragi umrl Gustav Adolf Lindner, pedagog

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
16. oktobra 1887 je v Pragi umrl Gustav Adolf Lindner, pedagog. Rodil se je 11. marca 1828 v Roždalovicah (Češka).  

Šolal se je v Pragi in Litomericah. Starši so želeli, da bi postal duhovnik, toda sam se je odločil za drugo pot. V revolucionarnem letu 1848 se šolal v Pragi, se sam udeležil dogajanja, poslušal na univerzi odlične predavatelje iz fiziologije, psihologije in slavistike in se usposobil za profesorja v srednjih šolah.

 

Preberi več

Kot gimnazijski profesor je med letoma 1851 in 1855 delal na Češkem, zaradi strokovno in nacionalno liberalnih nazorov pa so ga v letu 1855 prestavili v Celje. V Celju – trdnjavi Nemštva na jugu – je ostal vse do leta 1871. Disciplinski ukrep njegovega odprtega duha seveda ni mogel zadušiti; njegova razgledanost, metodičnost dela in ustvarjalska energija so navezali strokovne stike po vsej Evropi, predvsem pa zaznamovali duhovna obzorja njegovih učencev in mesta ob Savinji.
Svoja pedagoška spoznanja je posredoval v številnih predavanjih za učitelje in starše in požel mnogo priznanj. Predaval je o šolskem sistemu, sodobnih vzgojnih prijemih, o razmerju med šolo in javnostjo, o psihologiji mladega človeka itd. Pri tem se je opiral na znane strokovne avtoritete - Herbarta in Komenskega – ter na njuni podlagi gradil svoje lastne teorije.
V Celju je delal skoraj 17 let in objavil številna pomembna strokovna dela v nemščini ali češčini. Prispeval je še številne razprave in strokovne članke v strokovne revije.
Leta 1871 so njegova dela doživela posebno priznanje na svetovni razstavi v Londonu, isto leto pa se je vrnil na Češko in leta 1872 postal direktor učiteljišča v mestu Kutna Hora. Ustanovo je s svojimi bogatimi strokovnimi izkušnjami vodil 10 let in jo razvil v eno najboljših tovrstnih šol v monarhiji.
Lindnerja stroka vrednoti ne le kot najpomembnejšega češkega pedagoga po Janu Amosu Komenskem, ampak ga uvršča med najpomembnejše pedagoge slovanskega rudu nasploh.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.

Vir: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/lindner-gustav-adolf/

Fotogalerija

Informacije

Naziv

16. oktobra 1887 je v Pragi umrl Gustav Adolf Lindner, pedagog

Čas dogodka

16. oktober 1887

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

16.10.2021 22:00

Zadnja sprememba

11.03.2021 04:50

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam