skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

14. januarja 1937 se je v Kranju rodila Alenka Bole Vrabec, igralka in prevajalka

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
14. januarja 1937 se je v Kranju rodila Alenka Bole Vrabec, igralka in prevajalka. Umrla je 27. marca 2020 na Golniku. 

Debitirala je v Mladinskem gledališču, v predstavi Kristine Brenkove Princeska z modro vrtnico. Sodelovala je tudi s Teatrom 57. Kot igralka je preigrala vse od princesk, do žensk s skoraj groteskno močjo. Za svojo štiridesetletnico delovanja v gledališču si je izbrala globoko, preprosto in ranljivo pripoved o človekovi samoti in si izpolnila željo, enkrat v življenju nastopiti tudi z lutkami v monodrami Berte Bojetu Osama, v režiji Alena Jelena.

Preberi več

Bila je strokovna sodelavka za gledališko dejavnost in kot mentorica pomagala v številnih krajih na Gorenjskem. V letih 1992-99 je bila direktorica Gledališča Toneta Čufarja na Jesenicah, od 1999-2005, do upokojitve pa direktorica Linhartove dvorane v Radovljici. V njenem prevajalskem opusu, ki ga določata španska in južnoameriška književnost, velja omeniti tudi imena štirih nobelovcev: Guatemalca Miguela Angela Asturisa s Koruzarji ter Kolumbijca Gabriela Garcie Marqueza s Sto let samote in Patriarhovo jesenjo, ter njegovo avtobiografijo, Živim, da pripovedujem. Poleg obeh mojstrov magičnega realizma, ki ju je poslovenila s pretanjenim občutkom za vzdušje, sporočilo in besedno bogastvo, je z literarnega zemljevida Južne Amerike je z izrednim posluhom odstrla še imena: Juan Ruflo z deloma Pedro Paramo, in Llano v plamenih, Tomas Eloy Martinez Santa Evita, med bleščečimi imeni španske književnosti so: Vicente Blasco Ibanez, roman Mrtvi ukazujejo, Camilo Jose Cela, Mazurka za dva mrtveca. Prevajala je tudi za slovenska gledališča.

Vir: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/bole-vrabec-alenka/

Avtorica gesla: Jana Bešter, Mestna knjižnica Kranj

Priporočamo tudi: https://www.jskd.si/priznanja-in-nagrade/nagrajenci_priznanja_2006.htm

Fotogalerija

Informacije

Naziv

14. januarja 1937 se je v Kranju rodila Alenka Bole Vrabec, igralka in prevajalka

Čas dogodka

14. januar 1937

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

14.01.2021 04:37

Zadnja sprememba

14.01.2021 04:49

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam