Zemljevid  

130 letnica požara v naselju Pungrt

9. junija 2017 bo minilo 130 let od velikega požara na Pungrtu, naselju v današnji občini Šmartno pri Litiji. Le zaslužnim gasilcem, ki so požarno obrambo ustanovili v letu 1885, torej le dve leti pred velikim požarom, gre zahvala, da ni zgorelo celotno naselje. Ni šlo brez žrtev in spomin na tisti strašen dan živi v publikacijah, ki jih gasilci izdajajo ob obletnicah. 

Preberi več

Naslednja članka sta iz publikacije, ki jo je PGD Šmartno pri Litiji izdalo pred dvema letoma, ob svoji 130-letnici. Zanimivi objavi smo izbrskali ob 130-letnici požara:

POŽAR NA PUNGRTU

»9. t. m. na sv. Rešnjega Telesa dan — ob polu 1 popoldne, kmalo po procesiji nastane ogenj pri Grilčku, nasproti kapelici „Ecce homo" na „pungertu". Pogoreli so štirje gospodarji; rešili so obleke še precej, tudi nekaj živeža in hišnega orodja. Grilčku so zgoreli 4 prešički. Zažgal je z žveplenko 6 letni deček.

Strah je bil strašansk. Farovžka pristava bi bila gotovo vpepeljena, ko bi je košat oreh, ki je nad polovico osmojen, rešil ne bil, zraven pa silno delavni gasilci; ženske so neumorno vodo nosile. Zaslužijo vso pohvalo. Prav skerben je bil pri tej nesreči za rešitev pohišnega blaga žandarm g. W. Hinek iz Litije, post. vodja. Malo je manjkalo in bi bilo šlo vse Šmartno, ker se je bilo že na več krajih po večkrat vnelo.

Najhuje je pa to, da se je ponesrečilo devet oseb, ko so iz zaloge g. Wakonika zaboj (kišto) smodnika ven spravljale; zaboj eden spusti, smodnik se raztrese, iskra od goreče sosedove hiše nanj pade in — o joj! Strašanski pok! Ti reveži so strašansko osmojeni, eni možki in nektere ženske. Prevideli smo jih sedem. Ena žena je še tisti dan umrla, en štacunski fantič pa 10. t. m.; tudi drugim je hudo; vendar upamo, da se bodo vsaj eni rešili, ker je bila zdravniška pomoč precej pri rokah. Bog nas varuj ognja! Pazite na otroke, starši in njihovi varuhi! Sadite drevje med poslopja in zavarovati se dajte, to je skoraj edina tolažba pri takih nesrečah. Le eden je bil zavarovan za malo svoto.«

Dolenjske novice, 15. junij 1887, št. 12.


Le nekaj dni pozneje je Slovenec objavil zahvalo:

Zahvala

»Na praznik sv. Rešnjega Telesa bil je pri nas velik požar. Štirim posestnikom pogorela so vsa poslopja, zavarovan pa je bil le en sam pri društvu »Riunione Adriatica di Sicurta". Glavni zastopnik omenjenega zavarovalnega društva za Kranjsko, g. Ivan Perdan, prišel je osem dni po požaru v Šmartno in je zavarovanemu Jožefu Izgoršeku vso zavarovalno svoto v znesku 1068 gold. popolno izplačal. Pri tej priliki podaril je gosp. Perdan tukajšnji požarni brambi 25 gold., dalje izročil je g. dekanu primerno nagrado za one, ki so oteli farovško pristavo največe nevarnosti požara. Podpisani izrekamo za toliko blago postopanje gosp. Perdanu najtoplejšo zahvalo.«

Šmartno pri Litiji , 20. junij 1887

Jakob Rus, dekan

Franc Knaflič, nam. načelnika požarne brambe

Jožef Izgoršek, posestnik

Slovenec, 22. junij 1887, št. 139.

Spomin ob obletnici pripravila Domen Merzel in Aleksandra Mavretič, Knjižnica Litija

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Naziv

130 letnica požara v naselju Pungrt

Čas dogodka

9. 6. 2017

Lokacija

Pungrt

Kontaktna oseba

Aleksandra Mavretič

Kategorije

Drugo

Datum objave

09.06.2017 11:29

Zadnja sprememba

09.06.2017 11:31

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam