Zemljevid  

12. marca 1759 je v Ljubljani umrl Janez Valentin Metzinger, francoski baročni slikar, ki je živel in delal na Kranjskem

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
12. marca 1759 je v Ljubljani umrl Janez Valentin Metzinger, francoski baročni slikar, ki je živel in delal na Kranjskem.  Krščen je bil 19. aprila 1699, Saint-Avold, Lorena (Francija).

Metzinger je od leta 1727 živel v Ljubljani. Delal je po vsem Kranjskem, tudi na Hrvaškem, nekaj slik pa je naredil za naročnike na Štajerskem, ena je evidentirana v Passauu.
Metzinger je bil predvsem cerkveni slikar. Zaradi neizenačene kvalitete in velikega števila del se upravičeno ponuja misel, da je imel pomočnike.

Preberi več

Posebnost Metzingerjevega slikarstva je obrazna tipika. Sprva je risal idealizirane obraze, kasneje pa se obrazi individualizirajo in postanejo bolj vsakdanji. 
Evidentiranih je okoli 300 njegovih del, vendar je bilo med 2.svet. vojno in tudi po njej mnogo del uničenih. Metzinger je imel mnogo naročil za frančiškanske samostane, največ slik je naredil za Brežice, Novo mesto, Kamnik, Ljubljano, Nazarje in Samobor. Najbolj znane so slike v šempeterski cerkvi v Ljubljani in slike za škofijski dvorec v Goričanah, zdaj shranjene v Narodni galeriji. Opremil je tudi glavni oltar v cerkvi sv. Jožefa v Slovenski Bistrici. Je tudi avtor najstarejših oljnih slik, ki prikazujejo križev pot. Slike visijo v župnijski cerkvi Sv. Andrej na Vačah.

 
 

Fotogalerija

Informacije

Naziv

12. marca 1759 je v Ljubljani umrl Janez Valentin Metzinger, francoski baročni slikar, ki je živel in delal na Kranjskem

Čas dogodka

12. marec 1759

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

12.03.2019 18:47

Zadnja sprememba

12.03.2019 18:49

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam