Zemljevid  

12. januarja 1887 je v Gorici umrl Fran Erjavec, naravoslovec in pisatelj

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
12. januarja 1887 je v Gorici umrl Fran Erjavec, naravoslovec in pisatelj. Rodil se je 4. septembra 1834 v Ljubljani.

Rojen je bil v Ljubljani 4. septembra 1834 materi Elizabeti Bezlaj, Ljubljančanki, in očetu Mihaelu, doma z Dolenjske. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v Ljubljani in zgodaj pokazal zanimanje za prirodopisje. Pomembno sta nanj vplivala profesor Ferdinand Schmidt in Karl Dežman, kustos ljubljanskega muzeja. V dijaških letih so s sošolci izdajali na roko napisan literarni list Vaje.

Preberi več

Po gimnaziji je šolanje nadaljeval na Dunaju, kjer je študiral prirodoslovje in kemijo, po končanem študiju je na Dunaju za kratek čas tudi poučeval na realki. Med leti 1860 in 1871 je učil na zagrebški državni realki. Tu je začel ustanavljati prirodoslovni kabinet, poleg šolskih besedil je napisal več leposlovnih spisov in veliko potoval ter tako bogatil svoje prirodoslovno znanje.

Leta 1871 so ga na njegovo prošnjo premestilI in dobil je mesto profesorja na nemški državni realki v Gorici. Leto kasneje se je poročil z Marijo Ferfilovo, s katero sta imela tri otroke. Tudi v Gorici je raziskoval pokrajino in okoliške kraje ter med ljudmi zbiral izraze in poimenovanja. Leta 1875 je bil imenovan za rednega profesorja zoologije na zagrebški univerzi, vendar je imenovanje kasneje zavrnil. 

Po daljši bolezni je umrl 12. januarja 1887, star 53 let. Pokopali so ga na zdaj opuščenem pokopališču v današnji Novi Gorici, po prvi svetovni vojni pa so njegove posmrtne ostanke prenesli na pokopališče v Gorici.

Več https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/fran-erjavec.html

Fotogalerija

Informacije

Naziv

12. januarja 1887 je v Gorici umrl Fran Erjavec, naravoslovec in pisatelj

Čas dogodka

12. januar 1887

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

12.01.2019 23:00

Zadnja sprememba

11.01.2019 20:08

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam