skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

12. aprila 1869 se je v Ljubljani rodil Rihard Jakopič, slovenski slikar

Iz domoznanske Kamre na današnji dan …
12. aprila 1869 se je v Ljubljani rodil Rihard Jakopič, slovenski slikar. Umrl je 21. aprila 1943 v Ljubljani. 

Jakopič je bil osrednja osebnost slovenskega slikarstva v prvi polovici 20. stoletja. Bil je vodilni slovenski impresionistični slikar, pokrovitelj umetnosti in teoretik. Impresionistični slog slikanja so poleg njega izoblikovali še sodobniki Matej Sternen, Matija Jama in Ivan Grohar. Leta 1900 je bil soorganizator prve slovenske umetniške razstave, tri leta zatem pa soustanovitelj umetniškega društva »Sava«, v okviru katerega je s stanovskimi kolegi impresionisti pripravil razstavo na Dunaju. Velja za pionirja slovenskega impresionističnega slikarstva.

Rihard Jakopič se je rodil v Krakovem, tedaj predmestni vasi pri Ljubljani, očetu Francu in materi Neži. Njegov oče, Franc Jakopič, je bil premožen trgovec s poljščinami. Rihard je bil najmlajši med osmimi otroki.[4] Od leta 1879 do leta 1887 je obiskoval realko, potem pa je študiral na dunajski Akademiji likovnih umetnosti in v Münchnu v šoli Antona Ažbeta.
Po vrnitvi v domovino je leta 1907 skupaj z Matejem Sternenom odprl zasebno slikarsko šolo, leta 1908 pa je dal po načrtih Maksa Fabianija na svoje stroške zgraditi prvo slovensko umetniško razstavno galerijo, t. i. Jakopičev pavilijon, ki pa je bil leta 1961 zaradi urbanističnih posegov in postavitve železniške proge porušen. Bil je pobudnik za nastanek Narodne galerije.
Dolgo je bolehal za epilepsijo.

Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Rihard_Jakopič

Priporočamo tudi:

–  https://www.ng-slo.si/si/stalna-zbirka/1900-1918/rihard-jakopic?tab=collections&authorId=513

– https://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi246764/

– http://www.sazu.si/clani/rihard-jakopic

Preberi več

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.