Zemljevid  

11. januarja 1964 je v Slovenj Gradcu umrl Franc Ksaver Meško, duhovnik in pisatelj

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
11. januarja 1964 je v Slovenj Gradcu umrl Franc Ksaver Meško, duhovnik in pisatelj. Rodil se je 28. oktobra 1874 v Gornjih Ključarovcih. 

Franc Ksaver Meško se je rodil v Ključarovcih pri Ormožu kot četrti izmed sedmih otrok. V letih 1882–1885 je Meško obiskoval ljudsko šolo pri Sv. Tomažu. Jeseni 1886 se je vpisal v nižjo gimnazijo na Ptuju, ki jo je vestno opravljal. V peti letnik gimnazije je stopil v Celju, ki jo je obiskoval štiri leta. Po daljšem premisleku se je Meško odločil za študij bogoslovja, hkrati pa je sklenil, da se bo še naprej posvečal literarnemu delu. V Mariboru ni našel želenega miru ter pravega načina oblikovanja in dozorevanja za duhovništvo, zato se je v tretjem letniku odločil oditi v Št. Pavel v Labodsko dolino. Kot duhovnik je kasneje služboval največ na Koroškem, v Škocjanu, Velikovcu, v Mariji Zilji, na Brezjah, v Radovljici, Šentanelu in skoraj polovico življenje na Selah. Med prvo svetovno vojno so Meška kot veleizdajalca avstrijske oblasti zaprle v Beljaku, leta 1919 pa je moral zapustiti avstrijsko Koroško. Med drugo svetovno vojno je bil najprej zaprt, nato pregnan na Hrvaško, od koder se je po težkih doživetjih prek Bosne in Srbije prebil v samostan v Stično, kjer je dočakal konec vojne. V svojo župnijo na Sele pri Slovenj Gradcu se je vrnil 15. junija 1945. 

 

Preberi več

Uveljavil se je na številnih literarnih področjih. Pisal je pesmi, črtice, novele, povesti, romane, drame in mladinske spise. Njegove pesmi so bile deležne dobrih ocen. Že njegov prvi roman Kam plovemo (1897) je zbudil mnogo pozornosti. V njegovih črticah je slovenska literarna kritika zaznala zgled ruskih realistov in zahodnih simbolov. V lirični prozi, ki jo je objavljal v Domu in svetu, je čutiti Cankarjev vpliv. V njej se je še bolj približal simbolizmu. Slovenska matica mu je izdala njegovo najobsežnejšo delo, roman Na poljani (1907), v katerem je vas Poljane povzdignil v simbol domovine in oznanjal vero v moč ljubezni. Kot dramatik je že pred prvo svetovno vojno napisal dramo Mati (1914), v kateri je prikazal simbolično podobo domovine. Literarna kritika ga prišteva med pomembne slovenske dramske oblikovalce kmečke drame. To priznanje si je zaslužil z dramo Pri Hrastovih (1921). 
Napisal je še misterij Henrik, gobavi vitez in dramo Na smrt obsojeni, ki jo je po osvoboditvi predelal v dramo Koroška bol, ljudsko igro narodnoobrambnega značaja. Zelo zanimivo je njegovo delo o prvi svetovni vojni z naslovom Naše življenje. Znani sta tudi razmišljajoči črtici Ob tihih večerih (1904) in Mir božji (1906). Ob tihih večerih so Meškove najboljše črtice. V zbirki je 11 črtic, ki predstavljajo vrh Meškovega pesniškega in pripovednega dela. Umrl je 11. januarja 1964 v Slovenj Gradcu.

Vir: http://www.spodnjepodravci.si/osebe/me%C5%A1ko-franc-ksaver/30/

Prispevala: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

Priporočamo tudi: Poti Franca Ksaverja Meška

Fotogalerija

Informacije

Naziv

11. januarja 1964 je v Slovenj Gradcu umrl Franc Ksaver Meško, duhovnik in pisatelj

Čas dogodka

11. januarja 1964

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

11.01.2019 23:00

Zadnja sprememba

10.01.2019 19:29

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam