skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

10. septembra 1880 v Košnici pri Šentjurju umrl Franc Guzaj, slovenski kriminalec in junaški izobčenec

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
10. septembra 1880 v Košnici pri Šentjurju* umrl Franc Guzaj, slovenski kriminalec in junaški izobčenec. Rodil se je 12. novembra 1839 v Primožu pri Šentjurju

Franc Guzaj se je rodil 12. novembra 1839 v revni kmečki družini v Sv. Primožu pri Šentjurju. Kot edinec je moral v vojsko, kjer si je pridobil znanje orožnika. Nato se je vrnil domov in se zaposlil kot pomožni delavec na Dobrni, na večji kmetiji, ki je imela tudi gostilno. Zaradi podtaknjene tatvine na Dobrni je bil obsojen na 7 let zaporne kazni v celjskem zaporu Stari pisker. Iz zapora je pobegnil in začel ropati trgovce, župnije, graščake. Svoj plen je vedno razdelil med revne. Na begu je bil 5 let. Ustreljen je bil 10. septembra 1880 v Košnici pri Šentjurju.* Brez obreda so ga pokopali izven pokopališča pri cerkvi sv. Ane v Lopaci.

Preberi več

O razbojniku Guzaju je prvi pisal Januš Golec (1931). Leto za tem je dramo o Guzaju napisal Ernest Tiran, nato pa izdal še povest o Guzaju. Slovensko-nemška pisateljica Ana Wambrechtsamer, ki se je rodila na Planini pri Sevnici, je napisala povest Der Guzej, a se je ohranila le v rokopisnih in časopisnih odlomkih.

Priporočamo tudi: Razbojnik Guzej - slovenski Robin Hood

* V virih je pogosto napačno naveden kraj smrti Košnica pri Celju

Fotogalerija

Informacije

Naziv

10. septembra 1880 v Košnici pri Šentjurju umrl Franc Guzaj, slovenski kriminalec in junaški izobčenec

Čas dogodka

10. september 1880

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

10.09.2020 00:00

Zadnja sprememba

07.06.2020 04:50

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam