Zemljevid  

1. julija 1893 se je v Gorici rodil Alojzij Res, pisatelj, kulturni delavec in posrednik ter literarni zgodovinar

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
1. julija 1893 se je v Gorici rodil Alojzij Res, pisatelj, kulturni delavec in posrednik ter literarni zgodovinar. Umrl je 17. maja 1936 je Benetkah. 

Alojzij Res je kot otrok izgubil očeta, mati je ostala sama s tremi otroki. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v Gorici. Na materino željo je tu začel tudi študij bogoslovja, vendar ga je študij izčrpal, zato ga najprej odložil, nato pa dokončno opustil. Med prvo svetovno vojno so ga vpoklicali v vojaško službo na Dunaj, kjer se je vpisal tudi na univerzo, vendar je študij nadaljeval najprej v Zagrebu, potem v Firencah in v Ljubljani. Leta 1921 je doktoriral z disertacijo Bistvo narodne pesmi; skupaj z Antonom Bajcem sta bila prva doktorja slavistike na Univerzi v Ljubljani.

Preberi več
V Firencah je spoznal Dino Frosali, s katero sta se 1924 poročila in ustvarila dom. Živela sta na Lidu v Benetkah, rodili so se jima trije otroci. Predaval na višji trgovski akademiji (Ca' Foscari) v Benetkah, bil je profesor za srbohrvaški jezik in literaturo, vodil je tečaje iz ruske literature, nemškega jezika in literature ter vodil turiste po muzejih v Benetkah. Prijateljeval je s Francetom Bevkom, Virgilijem Ščekom, Francetom Kraljem, Francètom Stelètom in drugimi, ki sta jih s soprogo tudi gostila na domu v Benetkah.Literarne in umetniške kritike je objavljal že kot srednješolec. Leta 1916 je v Trstu izšla zbirka Ob Soči, črtice o prvi svetovni vojni; 3000 izvodov je pošlo v treh tednih, zato je v naslednjem letu že izšel ponatis. Ob Dantejevi šeststoletnici je izdal in uredil zbornik, ki je izšel v slovenščini (Ljubljana, 1921) in italijanščini (Gorica, 1923). Sodelovali so ugledni slovenski in italijanski strokovnjaki. Res je tudi prevajal (Rožice svetega Frančiška), objavljal v časopisih in revijah, pripravljal članke za dve italijanski enciklopediji ter bil eden od ustanoviteljev Naše založbe v Trstu.Del njegove zapuščine hrani Pokrajinski arhiv v Novi Gorici.


Dela:
Ob Soči, 1916, 1917
Dante : 1321-1921 : ob šeststoletnici smrti velikega genija, 1921, 1923

Vir: http://www.primorci.si/osebe/res-alojzij/1364/
Prispevala: Breda Seljak, Goriška knjižnica Franceta Bevka    

Fotogalerija

Informacije

Naziv

1. julija 1893 se je v Gorici rodil Alojzij Res, pisatelj, kulturni delavec in posrednik ter literarni zgodovinar

Čas dogodka

1. julij 1893

Lokacija

Benetke

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

01.07.2020 00:00

Zadnja sprememba

03.05.2020 04:23

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam