skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Preprosta lesena pripomočka za sezuvanje obuval se imenujeta »zajec« (sezuvanje čevljev) in »hlapec« (sezuvanje škornjev). S pomočjo zajca (imel je obliko zajčje glave z uhlji - na sliki desno) se je človek sezul tako, da je peto obuvala preprosto zataknil v polkrožno odprtino, z drugo nogo pa stopil na deščico in potegnil čevelj iz noge. Za sezuvanje škornjev se je uporabljal »hlapec« (na sliki levo), ki ga je bilo potrebno postavili predse, se nasloniti na visoko držalo, nato pa zatakniti peto v polkrož ...

Preberi več

Preprosta lesena pripomočka za sezuvanje obuval se imenujeta »zajec« (sezuvanje čevljev) in »hlapec« (sezuvanje škornjev).

S pomočjo zajca (imel je obliko zajčje glave z uhlji - na sliki desno) se je človek sezul tako, da je peto obuvala preprosto zataknil v polkrožno odprtino, z drugo nogo pa stopil na deščico in potegnil čevelj iz noge.

Za sezuvanje škornjev se je uporabljal »hlapec« (na sliki levo), ki ga je bilo potrebno postavili predse, se nasloniti na visoko držalo, nato pa zatakniti peto v polkrožno odprtino in iz nog potegniti škornje.

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Status avtorskih pravic

licenca CC BY-NC

Avtorske pravice

Nevenka Korpič

Avtorji

Korpič, Nevenka

Čas nastanka fotografije

2020

Ključne besede

Velika Nedelja, GRAD, ETNOLOŠKE ZBIRKE

Odnos

Je del etnološke zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož, enote v Ormožu

Digitalne zbirke, ki vsebujejo ta multimedijski element

Etnološka zbirka v gradu Velika Nedelja

Datum digitalizacije

10.11.2020 07:15

Datum objave

19.11.2020 08:47

Zadnja sprememba

30.11.2020 16:33

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam