skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Tednik (1961-2003)

Ker si je uredništvo Ptujskega tednika prizadevalo povečati število svojih naročnikov s širitvijo na sosednja območja Ljutomera, Lenarta in Slovenske Bistrice, je časopis leta 1961 v naslovu izpustil pridevnik “ptujski” in začel izhajati pod imenom Tednik in to ime obdržal dobrih štirideset let. Prva številka Tednika je izšla 24. novembra 1961. Sprva je glasilo nosilo podnaslov glasilo Socialistične zveze delovnega ljudstva za Podravje, nekaj let kasneje pa so iz imena izpustili zadnji dve besedi. Svoj »politično« obarvan podnaslov je časopis opustil šele po uvedbi večstrankarskega sistema v Sloveniji in izvedbi prvih demokratičnih volitev aprila 1990. Časopis, osvobojen spon komunističnega režima, je z leti postal politično neodvisen zapisovalec dogajanja na širšem ptujskem območju. Prinašal je vedno več neodvisnih, splošno informativnih, poučnih in razvedrilnih vsebin in tako postal glasilo, ki so ga ljudje sprejeli, prepoznali v njem sebe, svoje prijatelje in svoj domači kraj. Konec novembra 1997 se je Tednik svojim bralcem prvič predstavil tudi na Internetu.

Tednik so spremljale redne in občasne priloge, ki so bile bodisi sestavni del notranjosti časopisa ali pa so izšle kot samostojne priloge na manjšem formatu. Ena takih je bila mesečna literarna priloga Domača rast, ki je začela izhajati v začetku leta 1978 in se po dobrem desetletju preoblikovala v literarno stran časopisa. Namenjena je bila literarnim prispevkom domačih ljudskih pesnikov in literatov, v njej pa so se predstavljali tudi domači pevski zbori, kulturno-prosvetne skupine, društva … Kot priloga Tednika sta vrsto let izhajala tudi Uradni vestnik občin Ptuj in Ormož ter Športni tednik.

Tednik ni bil le marljivi popisovalec dogajanja, temveč tudi kritični opazovalec okolja in družbe, ki je tu in tam s prstom pokazal na napake in opozarjal na to, kar bi moralo biti, pa ni. In gotovo se je zaradi tega v hrbet marsikaterega odgovornega urednika ali novinarja zapičilo kakšno kopje zamere. Nekaj takšnih spominov so njegovi ustvarjalci zapisali tudi v jubilejni številki (8. 6. 1998), ki je izšla ob 50-letnici Tednika.

Časopis je bil v svojem več kot 40-letnem izhajanju deležen številnih oblikovnih sprememb. Njihovo dinamiko so pogojevale predvsem razpoložljive tehnične možnosti. V oblikovalskem smisluje Tednik doživel razcvet šele po organizaciji lastne tehnične redakcije ter po prehodu na računalniško urejanje in oblikovanje. Do leta 1975 je časopis izhajal v črno-beli podobi. V času od 1976-1995 so bili kolorirani le naslovi prve in zadnje strani časopisa, od leta 1996 naprej pa so bile v barvah tiskane le izbrane strani časopisa. V takšni podobi je Tednik izhajal vse do leta 2003, ko se je preimenoval v Štajerski tednik.

Slika

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.