skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Stopa, naprava za luščenje zrnja, najpogosteje prosa, je leseni drog, ki ima na koncu vdolbino, v katero se je po potrebi nasulo proso, ječmen ali ajda. Za uporabo je bilo potrebno stopiti na spodnji del stope. S pritiskanjem na drog se je bat stope  enakomerno dvigal in spuščal ter s konico udarjal po zrnju, ki se je pri tem oluščilo. Temu opravilu se je reklo »phanje« zrnja.  Ponavadi so bile stope med letom postavljene na dvorišču, čez zimo pa so jih prinesli v hišo in postavili ob steno ali k omari, na kat ...

Preberi več

Stopa, naprava za luščenje zrnja, najpogosteje prosa, je leseni drog, ki ima na koncu vdolbino, v katero se je po potrebi nasulo proso, ječmen ali ajda. Za uporabo je bilo potrebno stopiti na spodnji del stope. S pritiskanjem na drog se je bat stope  enakomerno dvigal in spuščal ter s konico udarjal po zrnju, ki se je pri tem oluščilo. Temu opravilu se je reklo »phanje« zrnja. 

Ponavadi so bile stope med letom postavljene na dvorišču, čez zimo pa so jih prinesli v hišo in postavili ob steno ali k omari, na katero so se naslanjali otroci zaradi težavnosti dela pri »phanju« zrna.

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Status avtorskih pravic

licenca CC BY-NC

Avtorske pravice

Nevenka Korpič

Avtorji

Korpič, Nevenka

Čas nastanka fotografije

2020

Ključne besede

Velika Nedelja, GRAD, ETNOLOŠKE ZBIRKE

Odnos

Je del etnološke zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož, enote v Ormožu

Digitalne zbirke, ki vsebujejo ta multimedijski element

Etnološka zbirka v gradu Velika Nedelja

Datum digitalizacije

09.11.2020 15:56

Datum objave

19.11.2020 08:47

Zadnja sprememba

18.11.2020 15:53

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam