skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Ptuj - minoritski samostan, ok. 1890

Podoba ptujskega minoritskega samostana in Minoritskega trga konec 19. stoletja. Pred cerkvijo je stal Marijin steber, ki ga je leta 1664 dal postaviti borlski grof Georg Friedrich Sauer, v zahvalo za zmago nad Turki v birki pri Monoštru. Prvotna podoba stebra ni znana. Pozlačeni kip Marije z detetom, ki je stal na stebru, je datiran v leto 1714, ko je bil steber prvič obnovljen. Leta 1941 je bil minoritski samostan izropan, redovniki pa izseljeni. Nemci so odstranili tudi Marijin steber. Marijin kip so predali muzeju, steber in podstavek pa sta izginila. 4. janu ...

Preberi več

Podoba ptujskega minoritskega samostana in Minoritskega trga konec 19. stoletja. Pred cerkvijo je stal Marijin steber, ki ga je leta 1664 dal postaviti borlski grof Georg Friedrich Sauer, v zahvalo za zmago nad Turki v birki pri Monoštru. Prvotna podoba stebra ni znana. Pozlačeni kip Marije z detetom, ki je stal na stebru, je datiran v leto 1714, ko je bil steber prvič obnovljen.

Leta 1941 je bil minoritski samostan izropan, redovniki pa izseljeni. Nemci so odstranili tudi Marijin steber. Marijin kip so predali muzeju, steber in podstavek pa sta izginila. 4. januarja 1945 je bila cerkev porušena v bombnem napadu zaveznikov, poškodovan je bil tudi samostan.

Leta 1989, ob 750-letnici samostna, so ptujski minoriti obnovili prezbiterij nekdanje cerkve in naslednjih nekaj let maševali v njem. Leta 1994 je bil rekonstruiran Marijin steber ponovno postavljen na Minoritski trg. V devetdesetih letih se je oblikoval tudi projekt obnove ptujske minoritske cerkve. Obnovitvena dela so se končala leta 2011.

 

 

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Dodatni nazivi

Pettau - Minoritenkloster

Status avtorskih pravic

licenca CC BY-NC

Avtorske pravice

so potekle.

Čas

ok. 1890

Čas nastanka fotografije

1890

Ključne besede

Ptuj, SAMOSTANI, HISTORIČNE ZGRADBE

Jeziki

Nemški

Odnos

Je del zbirke razglednic Knjižnice Ivana Potrča Ptuj

Digitalne zbirke, ki vsebujejo ta multimedijski element

Minoritski samostan

Datum digitalizacije

08.08.2016 11:02

Datum objave

12.08.2016 08:55

Zadnja sprememba

22.11.2017 07:55

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam