skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Očetove sestre Olga, Pavla, Marija in Francka

Očetova mlajša sestra Olga je imela deset let, ko se je Slavkin oče poročil in pripeljal Slavkino mater v hišo. Potem, ko sta imela otroke, tudi Slavko, jih je Olga pestovala, saj so se prvi trije otroci rodili eden za drugim z letom razlike, vsi oktobra meseca. Prva sestra Marija je umrla stara komaj tri mesece. Olga je s Slavkinimi brati rasla bolj kot njihova sestra, saj sta bila s Slavkinim starejšim bratom Darjom dvanajst let razlike, s Slavkino sestro Marijo pa trinajst. Teta Olga je bila vedno povsod prisotna v Slavkinem življenju. Otrok, Sl ...

Preberi več

Očetova mlajša sestra Olga je imela deset let, ko se je Slavkin oče poročil in pripeljal Slavkino mater v hišo. Potem, ko sta imela otroke, tudi Slavko, jih je Olga pestovala, saj so se prvi trije otroci rodili eden za drugim z letom razlike, vsi oktobra meseca. Prva sestra Marija je umrla stara komaj tri mesece. Olga je s Slavkinimi brati rasla bolj kot njihova sestra, saj sta bila s Slavkinim starejšim bratom Darjom dvanajst let razlike, s Slavkino sestro Marijo pa trinajst. Teta Olga je bila vedno povsod prisotna v Slavkinem življenju. Otrok, Slavkinih bratov in sester, je bilo skupaj devet, štirje fanti in pet deklet. Skratka, polna hiša. Slavkinini 'pol-teti' Mariji je mati umrla, ker je bila bolna na pljučih. Oče je bil še mlad, ostal je z dvema otrokoma. Izbral si je pobožno Johano in v kratkem sta se poročila. Takrat so morale neveste prinesti doto k hiši. Johana je lepo skrbela za oba otroka, kot bi bila njena. Johani se je nato rodilo še pet otrok, en sin in štiri hčere. Ko je prvi sin zrastel, je bil ljubosumen na svojega polbrata in gojil je sovraštvo do smrti. Iz prejšnjega zakona je ostala samo Marija, saj je le-ta zbolel na pljučih in pri triindvajsetih umrl. Marija je živela pobožno, vedno je molila in potem je šla služit v Trst, kot skoraj vsa brkinska dekleta. V Trstu je delala in molila. Odločila se je, da gre k nunam. Vendar je njen stric obvestil očeta in oče jo je na silo pripeljal domov. V vasi je bil fant Janez, ki je bil vanjo zaljubljen. 1939 se je poročil Marijin brat Jože. Marija se je poročila z Janezom, vendar je ostala doma in tako mož kot ostali so jo zaničevali. Ker je bilo tiste čase zaničevanje neke vrste vaški šport. Marija se je velikokrat vračala domov, saj pri možu ni nihče skrbel zanjo. Tudi Slavkina stara mati ji je puščala posodo s hrano. Mož je nanjo vedno kričal. V devetem mesecu je še vedno grabila seno. Ker ni mogla več, se je usedla na mejo, ker pa je mož nenehno kričal nanjo, je odšla domov v posteljo, saj je bil čas poroda. Ni imela moči roditi, saj ni jedla skoraj nič dva dni. Pa se ji je rodila hči. Pri porodu ji je pomagala Slavkina stara mati, ki ji je prinesla kokošjo juho in ji previjala otroka.

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Status avtorskih pravic

status avtorskih pravic je neznan

Avtorske pravice

S. Cetin Čufar

Čas

20.stoletje

Čas nastanka fotografije

20.stoletje

Jeziki

Slovenski

Digitalne zbirke, ki vsebujejo ta multimedijski element

Družina

Datum digitalizacije

01.10.2018 08:41

Datum objave

20.12.2018 15:11

Zadnja sprememba

19.12.2018 08:31

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam